Foto: AFP/Scanpix
Tuvāko septiņu gadu laikā Labklājības ministrija (LM) plāno ieguldīt 96,43 miljonus eiro bezdarbnieku kvalifikācijas un prasmju paaugstināšanā atbilstoši darba tirgus prasībām, kopumā atbalstot ap 85 000 cilvēku, informēja LM pārstāve Marika Kupče.

No 2015.gada līdz 2021.gadam dažādiem darba meklētāju atbalsta pasākumiem plānots finansējums 96,43 miljonu eiro apmērā, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējums 81,96 miljoni eiro, valsts budžeta finansējums 12,19 miljoni eiro un privātais līdzfinansējums 2,28 miljoni eiro.

Plānots, ka Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) par šiem līdzekļiem īstenos konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus, profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus. Paredzēts piedāvāt arī neformālās izglītības programmu apguvi un apmācību pie darba devēja.

Tāpat tiks sniegti specifiski pakalpojumi mērķa grupu bezdarbniekiem, piemēram, ergoterapeita, surdotulka un asistenta pakalpojumi, kā arī tiks nodrošināts specializēts transports bezdarbniekiem ar invaliditāti.
Pilnveidojot atbalsta sniegšanu bezdarbniekiem, paredzēts arī īstenot elastīgas apmācību formas, piemēram e-apmācības, tādējādi uzlabojot piekļuvi apmācību pasākumiem, arī darba meklētājiem ar ierobežotajām pārvietošanās iespējām un nelabvēlīgākajā situācijā esošajiem bezdarbniekiem.

Vienlaikus NVA apmācību pasākumos plānots ieviest atbalstu reģionālajai mobilitātei, lai veicinātu klientu iespēju sasniegt apmācību vietas.
Minētie finansējuma izlietojuma mērķi vēl jāsaskaņo ar ministrijām, citām institūcijām, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un jāapstiprina valdībā.

Kā ziņots, bezdarba rādītāji Latvijā septembrī turpinājuši samazināties, tomēr ziemas mēnešos darba meklētāju skaits varētu pieaugt, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī mēneša laikā samazinājies par 0,2 procentpunktiem, septembra beigās sarūkot līdz 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Kopumā NVA šobrīd ir reģistrēti aptuveni 79 500 bezdarbnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!