Foto: LETA
Lai savestu kārtībā Latvijas Televīzijas ēku Zaķusalā, būtu nepieciešamas divus miljonus latu lielas investīcijas, bet Latvijas Radio ēkai Doma laukumā – viens miljons, liecina aplēses, kas atspoguļotas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes koncepcijā par jauna sabiedriska medija veidošanu Latvijā.

Padome norāda, ka šīs ēkas nespēj nodrošināt mūsdienīgus darba apstākļus un to uzturēšanai ir nepieciešami papildu finanšu resursi. Turklāt telpas nav pielāgotas mūsdienās pieejamajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem.

Jauno televīzijas studiju kompleksu atvēra 1986. gada 6.novembrī, un 368 metrus augstais tornis ir augstākais Eiropas Savienībā, kas nodrošina radio un televīzijas signāla uztveršanas iespējas Latvijas teritorijā.

"LTV ēku ekspluatācijas daļa ir veikusi aptuvenas izmaksu kalkulācijas, ir secināts, ka minimālā ēkas ekspluatācijas nodrošināšanā investējamā summa ir aptuveni divi miljoni latu, kā arī ikgadējie uzturēšanas izdevumi 900 000 tūkstošu latu apmērā, kuri būtu jāpalielina līdz 1,1 miljonam," sacīts koncepcijā.

Tajā arī minēts, ka pēc konsultācijām ar liftu apkalpojošo personālu secināts, ka tuvākajā laikā ir jānomaina visi ātrgaitas lifti, kā arī ēkas celtniecībā daudz ir izmantots azbests, kas ir atzīts par bīstamu cilvēku veselībai, savukārt augstceltnes ventilācijas sistēmas nedarbojas kopš ēkas nodošanas ekspluatācijā.

NEPLP arī norāda, ka kopš ēkas pieņemšanas ekspluatācijā ir trīsreiz samazinājies televīzijas darbinieku skaits.

Savukārt LR atrodas ēkā, kas vēsturiski celta bankas vajadzībām. Telpas ir pielāgotas radio darbības vajadzībām, taču neērtības rada vēsturiskais telpu plānojums.

LR ēkas ikgadējās uzturēšanas izmaksas ir 183 906 lati, kas uzskatāmas par nelielām, jo veido tikai nepilnus 4% no kopējā budžeta. Taču, tāpat kā televīzijas ēkai, nepietiekamie kapitālieguldījumi iepriekšējos gados ir noveduši pie tā – lai ēku savestu labā stāvoklī, būtu nepieciešamas vairāk nekā miljonu latu lielas investīcijas.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka padome uzskata, ka Latvijā jāveido jauns medijs un jārada moderna infrastruktūra sabiedriskā medija darbībai.

Pēc sākotnējām aplēsēm, jauna sabiedriska medija izveidošana Latvijā izmaksās 53 miljonus latu, lielāko daļu paredzēts iegūt no ārvalstu finanšu instrumentiem. Lai izveidotu jaunu Latvijas sabiedrisko elektronisko mediju, no valsts budžeta septiņu gadu laikā vajadzētu kopumā 9,5 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!