Foto: Kadrs no video
Tiesībsargājošajām institūcijām Latvijā pagaidām nav izdevies iegūt skaidrību par apjomīgo Moldovas armijas bruņojuma darījumu, taču Moldovas bruņotie spēki apgalvo, ka līgums slēgts ar Latvijas kompāniju "Latspeceksports", kas tālāk atradusi pircēju, svētdien vēsta TV3 raidījuma "Nekā personīga".

Raidījums vēsta, ka kompānija specializējas militārā bruņojuma eksportā un importā, tās juridiskā adrese ir Latgales priekšpilsētā Aviācijas ielas neliels dzīvoklis.

Raidījums atgādina, ka pirms trīs nedēļām Moldovas armija pārdeva modernus ieročus firmai, kura reģistrēta Latvijā. Pēc darījuma tika paziņots, ka ieroči nogādāti Armēnijā un ka viss noticis likumīgi, tomēr notikumu secība ekspertiem rada aizdomas par nelikumīgu darījumu. Sākotnējās ziņas par to, ka pārdots vecs un nederīgs bruņojums izrādījušās nepatiesas, turklāt Moldovas armija ieročus pārdevusi par puscenu, bet viņu likumdošama paredz, ka bruņojumu izvešana var notikt tikai ar valdība akceptu. Šāds lēmums nav bijis, tādēļ bruņojuma lietu tagad izmeklē Moldovas parlamentā. Raidījums vēsta, ka notikušo pārbauda arī Latvijas Drošības policija.

Moldovas amatpersonas apgalvo, ka lidmašīna ar ieročiem devusies Kaukāza virzienā uz Armēniju. Savukārt Armēnijas amatpersonas kategoriski noliedz, ka būtu saņēmušas ieroču kravu, tādēļ aktuāla ir versija par ieroču nonākšanu Lībijas nemiernieku vai pat diktatora Muamara Kadafi atbalstītāju rokās, svētdien vēsta raidījums.

Moldovas armija pārdeva modernas prettanku raķešu palaišanas iekārtas, pašas raķetes, to kontroles un kalibrēšanas sistēmu. Turklāt darījums bijis par pusotru miljonu latu, taču bruņojumu īstā cena bijuši četri miljoni latu, vēsta raidījums.

Moldovas bruņotie spēki apgalvo, ka līgums slēgts ar Latvijas kompāniju "Latspeceksports", kas tālāk atradusi pircēju, vēsta raidījumā. Kompānija specializējas militārā bruņojuma eksportā un importā, tās juridiskā adrese esot Latgales priekšpilsētā Aviācijas ielas neliels dzīvoklis.

Raidījums vēta, ka pērn "Latspeceksports" kopējā bilance bija 10 miljoni latu, peļņa –pusmiljons latu. Firmas vadītājam Ivo Antonam šonedēļ neesot laika, lai raidījumam izskaidrotu situāciju, pa tālruni viņš centies noliegt saistību ar Moldovas notikumiem. Antons raidījuma apgalvojis, ka Moldova nav viņu gadījums un viņa kompānija gaida ārlietu ministrijas atļauju citai ieroču kravas pārvešanai.

Ieroču eksperts Arnolds Libeks raidījumam atzinis, ka Latvijas tirgū "Latspeceksports" neesot nopietns spēlētājs, taču, kas stāvot aiz firmas veicot starptautiskos darījumos neesot skaidrs. Lai likumīgi Latvijā reģistrēta firma varētu pārvest ieročus uz Ukrainu, Armēniju vai Lībiju, tai būtu jāsaņem ārlietu ministrijas license stratēģiskas nozīmes preču eksportam, atgādina raidījums. Atļauja darījumam esot prasīta, taču atteikta, raidījumam apgalvojis Ārlietu ministrijas valsts sekretārs.

Latvijā atļaujas tirgot ieročus izdod Aizsardzības ministrija un pašlaik speciālās atļaujas izsniegtas 16 kompānijām, arī uzņēmumam "Latspeceksports". Kā raidījumam atzīst licensēšanas komisija, lielākā daļa no firmām nopietnu biznesu neizvērš, jo ieroču tirgus Latvijā ir salīdzinoši neliels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!