Foto: F64
Latvijā strādājošās komerctelevīzijas ir neapmierinātas ar Saeimas deputātu ieceri jaunajā Elektronisko mediju likumā noteikt, ka 65% raidījumu nacionālajos elektroniskajos medijos jābūt valsts valodā. JA Saeima pieņems šādu likuma redakciju, LNT lūgs to neizsludināt, trešdien ziņo laikraksts "Diena".

Likums ir drakonisks, uzskata starptautiskā raidorganizāciju koncerna MTG (TV3, TV6, 3+," Viasat".) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš, norādot, ka ieskaņot filmas ir dārgāk nekā titrēt, bet lielākā daļa skatītāju saprot krievu valodu.

LNT Pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Sermole laikrakstam norādīja, ka kompānija lūgs prezidentu neizsludināt šos normatīvus. "Ja valsts uzstāj uz apjomīgu līdzekļu ieguldīšanu vietējo raidījumu veidošanā, tad tai ir jāmeklē risinājumi dotāciju piešķiršanai, piemēram, apraides apmaksai, jo citādi nacionālie kanāli kļūst konkurētnespējīgi ar retranslējamajiem TV kanāliem no citām valstīm," viņa pauda.

Savukārt Latvijas Televīzijai neesot problēmu izpildīt paredzētās kvotas, apliecināja LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, kurš saprot komerckanālu neapmierinātību: "Krievijas un Latīņamerikas seriāli ir lētāki, pēc tiem ir salīdzinoši lielāks pieprasījums nekā pēc Eiropas seriāliem, kas turklāt nemaz tik daudz tirgū nav pieejami. Titri ir lētāki nekā dublēt filmas un seriālus latviski," norādīja Kots.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, strādājot pie Elektronisko mediju likumprojekta galīgā lasījuma redakcijas, atbalstīja priekšlikumu, ka nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem būs jānodrošina vismaz 65% no visiem raidījumiem valsts valodā, kas veidotu vismaz 65% no raidlaika.

Komisija arī nolēma, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu veidotajās programmās būs jānodrošina, lai vismaz 51% no visiem raidījumiem nedēļas laikā būtu Eiropas audiovizuālie darbi - Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs veidotie literāri dramatiskie darbi, seriāli, filmas, dokumentālie, mākslas, izglītojošie un citi radošie darbi.

Pret "valodas kvotām" jau iebilda opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas Centrs", uzskatot, ka šis priekšlikums ir pretrunā ar Satversmes tiesas spriedumu, kas atcēla "valodas kvotas" raidīšanai. Prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija (KTK), kas ierosināja "valodas kvotas", uzskata, ka tās nav pretrunā 2003.gada Satversmes tiesas (ST) spriedumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!