Lai informētu smēķētājus un pasīvos smēķētājus par cigarešu dūmus saturošās tvana gāzes kaitīgumu, trešdien pie Kongresu nama ikviens interesants varēja izmērīt oglekļa monoksīda līmeni izelpā, informēja kampaņas "Help: par dzīvi bez tabakas" sabiedrisko attiecību konsultants Kaspars Līcītis.
Līcītis uzsvēra, ka tvana gāze ir viena no bīstamākajām tabakas dūmu sastāvdaļām. Tā atrodas gaisā, ko ieelpo ikviens smēķētājs no aizdedzinātas cigaretes, cigāra vai pīpes, turklāt nesmēķētāji, atrodoties norobežotās telpās kopā ar smēķētājiem, ieelpo oglekļa monoksīdu (CO).

CO testu mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par tvana gāzes negatīvo ietekmi uz veselību, rosināt gan smēķētājus, gan nesmēķētājus uzzināt vairāk par smēķēšanas ietekmi uz veselību, par pasīvās smēķēšanas draudiem un par smēķēšanas atmešanas pozitīvo ietekmi uz veselību, viņš sacīja.

Trešdien tvana gāzes testu veica aptuveni 250 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Pēc Līcīša teiktā, tas ir laiks, kad pārliecināt jauniešus nesmēķēt.

Telts bija uzslieta pie Kongresu nams, jo pie tā pulcējas daudz jauniešu. Par testu cilvēki varēja saņemt aksesuārus, uz kuriem norādīta kampaņas mājaslapas adrese.

Paredzēts, ka vasarā tvana gāzes testus izelpā būs iespējams veikt jauniešu apmeklētos pasākumos Rīgā, bet rudenī notiks akcijas reģionālā kampaņa. CO mērījumi notiks Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Rudenī testi notiks skolās, lai rosinātu skolēnus nesmēķēt.

Līdz novembrim vairāk nekā simts atpūtas un sporta pasākumos 25 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs notiks CO līmeņa mērījumi. Testi ir anonīmi. Mērījumu dati tiks apkopoti un izmantoti tabakas eksperta un plaušu slimību speciālista Bertrāna Daucenberga vadībā topošajā Eiropas pētījumā.

Eiropas Komisijas informatīvās kampaņas "Help: par dzīvi bez tabakas" mērķis ir pievērst ES dalībvalstu iedzīvotāju uzmanību smēķēšanai, pārliecināt iedzīvotājus nesākt vai pārtraukt smēķēt.

Kampaņa uzsākta 2005.gada martā un norisinās visās 25 ES dalībvalstīs.

31.maiju pasaulē atzīmēja kā Pasaules dienu bez tabakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!