Foto: Publicitātes attēli
Rīgā, Kalnciema ielā 2B, esošā nama fasādes skices, kas pārsteigušas ne vienu vien tvitera lietotāju, ir tikai meti, ko Rīgas pilsētas būvvalde turklāt nav atzinusi par atbilstošiem, portāls "Delfi" uzzināja būvvaldē.

Kā pastāstīja būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns, nekustamā īpašuma attīstītājs ir konsultējies Būvvaldē, uzrādot meta skices, ko būvvalde nav atzinusi par atbilstošām. Līdz šim būvvaldē oficiāli nav iesniegta ēkas atjaunošanas iecere.

Vienlaikus viņš informēja, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē ir uzsākts process par vietējas nozīmes kultūras pieminekļa statusa piešķiršanu ēkas Kalnciema ielā 2B fasādei.


Savukārt Rīgas domes pārstāve Baiba Gailīte portālu "Delfi" informēja, ka Kalnciema ielā 2B, esošā nama īpašnieki Rīgas domei vēl joprojām nav iesnieguši dokumentāciju par nama konservācijas darbu veikšanu.

Kalnciema ielas 2B īpašniekiem tika uzdots izstrādāt un saskaņot būves konservācijas projektu līdz 21. martam, taču tas netika izdarīts, līdz ar to piemēroti naudas sodi. 29. martā – 50 eiro, 12. aprīlī – 605 eiro, 24. aprīlī – 1155 eiro un 7. maijā 1705 eiro. Kopā naudas sodu summa veido 3515 eiro.

Arī par Raņķa dambi 14 nav izstrādāta un saskaņota nepieciešamā dokumentācija par būves konservācijas darbu veikšanu. 7. februārī Raņķa dambja 14 īpašniekiem piemērots 50 eiro, 20. februārī – 605 eiro, 5. martā – 1155 eiro, 15.martā – 1705 eiro, 27. martā – 2255 eiro, 12. aprīlī – 2805 eiro, 24. aprīlī – 3355 eiro, 7. maijā – 3905 eiro. Kopā 15 835 eiro.

Kā informēja domē, atsaucoties uz Rīgas pilsētas Būvvaldi, tad īpašnieki ir iesnieguši paskaidrojuma rakstu ēku konservācijai, kur Būvvalde ir izdevusi pagarinājumu līdz 8. augustam nepilnību novēršanai.

Kā ziņots, 2018. gadā, naktī uz 25. novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas.

2018. gada 19. decembra Pilsētas īpašumu komitejas ārkārtas sēdē atbildīgās institūcijas vienojās, ka tiks uzsākta saudzīga ēkas būvkonstrukciju demontāža, kas būs vērsta uz sadegušo un bīstamo konstrukciju izvākšanu, un ka to kontrolēs Rīgas būvvalde, sertificēti konstruktori, kā arī tiks pieaicināta Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

21. decembrī ēkas īpašnieki uzsāka iekšpagalma ēkas nojaukšanas darbus, bet dažas dienas vēlāk būvvalde būvdarbus apturēja, jo darbu veicēji nevarēja uzrādīt eksperta slēdzienu, ka ēkas jūgendstila fasāde nav drošā veidā saglabājama un tāpēc būtu nojaucama.

Saņemot attiecīgo slēdzienu, būvdarbi atsākās un patlaban ēkas fasāde atsevišķās vietās ir demontēta līdz 1. stāva līmenim.

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914. gadā. Kopā ar ēku Raņķa dambī 14 tā veido ēku kompleksu, kura īpašnieki kopš šī gada marta ir igauņu uzņēmums SIA "NC K2B".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!