Foto: LETA
Ūdens līmenis Daugavā pa nakti ir turpinājis kāpt un pirmdienas rītā Daugavpilī pārsniedzis bīstamo robežu, LTV raidījumam " Labrīt Latvija" sacīja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvais dežurants Guntars Bāliņš.

Daugavpilī ūdens līmenis ir virs bīstamā līmeņa, tāpēc jau svētdien vakarā uz Daugavpili nosūtīts papildu glābšanas aprīkojums, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams sniegt operatīvāku palīdzību.Nakts laikā ūdens līmenis Daugavā esot palielinājies par 23 centimetriem.Tāpat ūdens līmenis turpina palielināties Aiviekstē un Gaujā.

Arī Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) apliecināja, ka situācija Daugavpilī ir ļoti nopietna. Ūdens līmenis esot tuvu tai robežai, pēc kuras jau sāktos Daugavpils pilsētas applūšana. Glābēji uz vietas strādā pastiprinātā režīmā un situācija tiek kontrolēta. Ir nosūtītas laivas, sūkņi, teltis un cita tehnika. Ar bažām gan tiekot gaidītas pa Daugavu no Baltkrievijas plūstošās vēl lielākās ūdens masas, kas Daugavpili varētu sasniegt tuvāko divu stundu laikā.

Savukārt sinoptiķe Laura Krūmiņa "Labrīt Latvija" pieļāva, ka pirmdien varētu būt gaidāma šī gada plūdu kritiskākā diena. Ūdens līmenim esot tendence palielināties, maksimums ir tuvu un "šodien vai rīt ūdens līmenim vajadzētu sākt samazināties". Daugavā posmā no Krāslavas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis turpinājis palielināties. Daugavpilī esot sasniegta kritiskā atzīme un jau pārsniegts 2010.gada maksimālā ūdens līmeņa rekords.

Jēkabpilī līdz bīstamajai atzīmei gan vēl esot ūdens līmeņa "rezerve" 20-50 centimetri.

Naktī uz pirmdienu Aiviekstē ūdens līmenis audzis par 1-4 centimetriem, bet Gaujā tas palielinājies par 14 centimetriem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!