Latvijas ūdenslīdēji piektdienas rītā Zviedrijas piekrastē sākuši darbu zvejas kuģa "Astrīda" vrakā, informēja Jūras spēku (JS) preses sekretāre Iveta Skurstene.
Viņa pavēstīja, ka kuģis A53 "Virsaitis" un hidrogrāfijas kuģis "Kristian Dahl" kuģa "Astrīda" avārijas rajonā ieradušies plkst.4.50, bet plkst.8.38 sameklēts kuģa vraks un ūdenslīdēji sākuši darbu.

Laikā no pulksten 10.30 līdz 11 ūdenslīdēji apsekojuši kuģa mašīntelpu, kapteiņa un mehāniķa kajīti, kā arī izcēluši no ūdens kuģa pulksteni, kas fiksējis kuģa nogrimšanas laiku - pulksten 1.50, un GPS iekārtu. Abi bezvēsts pazudušie zvejnieki - kapteinis un kuģa mehāniķis - pagaidām nav atrasti. Darbu pie kuģa apsekošanas ūdenslīdēji turpinās pēcpusdienā.

Laika apstākļi ūdenslīdēju darbam ir labvēlīgi.

Kuģi apsekot un izpētīt plānots četrās dienās, ja vien to nepaildzinās slikti laikapstākļi. Liepājā šajā laikā atradīsies arī Gaisa spēku helikopters "Mi-8", kas nepieciešamības gadījumā var doties palīgā notikuma vietas pētniekiem.

Izmeklēšanas komisijā darbojas Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktors Aigars Krastiņš, JS Meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra priekšnieks Hermanis Černovs, Liepājas ostas kapteinis Eduards Raits, kādas zvejniecības kompānijas vadītājs un pārstāvis no "Latvijas kuģniecības".

Speciālisti jau otrdien iepazinās ar zvejas kuģi, kas ir līdzīgs "Astrīdai", lai ūdenslīdējiem būtu vieglāk izpētīt vraku un, iespējams, atrast šobrīd par bezvēsts pazudušajiem uzskatītos divus zvejniekus - kuģa mehāniķi un kapteini.

Galvenā "Astrīdas" bojāejas versija ir tā sadursme ar kādu citu kuģi. Videomateriālos esot skaidri redzams, ka kuģa priekšgals ir nopietni bojāts, sadragāta arī kravas tilpne - tādi bojājumi varēja rasties, ja kuģim virzienā no kreisā borta pārbraucis pāri kāds liels peldlīdzeklis. Līdz ar to kuģī strauji ieplūdis ūdens, un tas īsā laikā nogrimis.

Par "Astrīdas" pazušanu ar sešiem cilvēkiem uz klāja 11.maijā ziņoja tās īpašnieks SIA "Bute". Tās dienas rītā kuģim bija jāatgriežas Liepājas ostā, taču "Astrīda" neparādījās. Nākamajā dienā netālu no Ēlandes salas uziets nogrimušā kuģa vraks, bet vēlāk atrastas un izceltas arī četru cilvēku mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!