Valkas rajona Kārķu pagastā dīķa apkārtnē radiācijas nav, apmeklējot vietu, kur kādā privātā saimniecībā esošajā trīs metrus dziļajā dīķī, iespējams, iekritis kāds kosmisks objekts, secinājuši anomālo parādību pētīšanas centra "UFOlats" pārstāvji.
"UFOlats" pārstāvji pastāstīja, ka sestdien dīķa apkārtnē veikuši radioaktīvos mērījumus. Lai nomierinātu apkārtējos cilvēkus, "UFOlats" atzīmē, ka radiācijas notikuma vietā nav. Nepastāv arī nekāds apdraudējums cilvēku veselībai vai videi.

Tomēr anomālo parādību pētīšanas centra pārstāvji atzīst, ka iekritušais objekts ir ļoti interesanta parādība, un pēc sestdienas ekspedīcijas viņiem esot vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Šodien iegūto informāciju un mērījumus "UFOlats" sola izanalizēt. Plašākus komentārus par šo objektu organizācija sabiedrībai sola sniegt pēc divām nedēļām.

Jau ziņots, ka objekts dīķī, visticamāk, iekritis 4.februārī. Dīķa ledū izveidojies neparasts āliņģis, kas divas dienas stāvējis neaizsalis. Aculiecinieki stāstījuši, ka no āliņģa simetriski uz visām pusēm stiepjas seši stari.

Vietējie iedzīvotāji 4.februārī un pēc tam novērojuši dažādas dīvainas parādības - kāda jauniete, esot apmēram 2,5 kilometrus no dīķa, redzējusi nelielu spožu objektu ar sudrabainu apli apkārt.

Cits cilvēks pagastā 13.februārī dīķa pusē redzējis gaismas stabu. Cilvēki sākotnēji saviem novērojumiem nav pievērsuši uzmanību, taču, uzzinot par dīķī radušos neparasto āliņģi, saistījuši savu redzēto ar iespējamo kosmiskā objekta nokrišanu, iepriekš sacīja Kārķu pagasta padomes pārstāve Sandra Pilskalne.

Aptaujātie astronomijas un ģeoloģijas speciālisti pauduši, ka āliņģis ledū, iespējams, izveidojies, no gaisa nokrītot kādam priekšmetam, turklāt tas var būt gan meteorīts, gan arī kādas kosmiskas ierīces atlūza.

Pie dīķa izsaukti vietējie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti, - viņi ar padomju laikā ražotām ierīcēm āliņģa tuvumā konstatējuši augstu radiācijas līmeni. Pēc tam āliņģi apsekojuši speciālisti no Rīgas, un viņu ierīces paaugstinātu radiāciju nav uzrādījušas.

Dīķī paņemti ūdens paraugi, un to analīžu rezultāti būs zināmi pēc nedēļas.

Pilskalne brīdināja, ka dīķa saimnieki, kamēr nebūs noskaidrota nokritušā objekta izcelsme, drošības nolūkos apņēmušies tam nelaist klāt tūristus un interesentus. Arī zinātnieki un speciālisti, kas pie dīķa ierodas pēc pašvaldības aicinājuma, var strādāt tikai saimnieku pavadībā.

Patlaban neparastais āliņģis ir aizsalis, piebilda Pilskalne.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Valkas brigādes priekšnieks Andris Vējiņš apliecināja, ka āliņģa tuvumā paaugstināta radiācija nav novērota, - to ar vairākiem mēraparātiem konstatējuši Radiācijas drošības centra speciālisti.

Vējiņš savulaik pats aizrāvies ar zemledus makšķerēšanu, un, pēc viņa domām, šādu āliņģi ledū nevar izveidot ar bļitkotāju urbi vai citu priekšmetu. Āliņģa izskats liecinot, ka tas varētu būt veidojies paaugstinātas temperatūras ietekmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!