Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina būt īpaši uzmanīgiem ar uguni adventes laikā, kas sāksies svētdien.

VUGD norāda, ka ik gadus tiek reģistrēti aptuveni 15 ugunsgrēki, kuru iemesls ir bez uzraudzības atstātās sveces. Turklāt šādas ugunsnelaimes notiek gan dzīvojamās telpās, gan sabiedriskās ēkās un darba kabinetos.

Kā liecina statistika, pirmie ugunsgrēki tiek reģistrēti jau pirmajā adventē un pēc tam ar katru nedēļu ugunsgrēkus skaits pieaug. Ugunsdzēsēji šo tendenci skaidro ar to, ka sākumā, priecājoties par tikko goda vietā nolikto adventes vainagu un sveci, cilvēki tam arī pievērš vajadzīgo uzmanību, bet vēlāk sveces tiek iedegtas un atstātas bez uzmanības. Tāpat no dabas materiāliem gatavotie vainadziņi siltajās telpās izžūst un var ātrāk aizdegties.

VUGD aicina neatstāt bez uzraudzības adventes vainagā iedegtas sveces, kā arī pārliecināties, vai vainags nav novietots tuvu viegli uzliesmojošiem priekšmetiem. Arī paši vainagi pārsvarā ir gatavoti no degtspējīgiem materiāliem, tādēļ cilvēkiem, kuri paši gatavo rotājumus, vajadzētu iegādāties īpaši vainagiem domātus svečturus, kas, izdegot svecei, pasargās vainagu no aizdegšanās.

Veikalu darbinieki, cenšoties radīt svētku noskaņojumu, izgrezno skatlogus un preču letes, taču šajos rotājumos nevajadzētu izmantot sveces. VUGD aicina darba kabinetos, arī skolās un bērnudārzos adventes vainagos sveces neizmantot vai arī tās nedegt. Tāpat arī sabiedrisko iestāžu skatlogos izmantot tikai elektriskās spuldzītes.

VUGD arī atgādina, ka pirms elektrisko spuldzīšu virteņu izmantošanas svētku noformējumā jāizlasa instrukcijas, uzmanību pievēršot arī tam, vai šie rotājumi ir paredzēti āra lietošanai vai tikai telpām.

Novēlot klusu un mierīgu adventes laiku, ugunsdzēsēji atgādina, ka glābšanas dienestu tālrunis ir 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!