Ugunsdzēsēji ceturtdien Latvijā devušies gandrīz 200 izsaukumos, lai veiktu glābšanas darbus, tostarp vētras nodarīto postījumu dēļ bijuši 176 izsaukumi, un galvenokārt nācies no ielām un ceļiem novākt vējā nolūzušos kokus, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
Kopumā ugunsdzēsēji piedalījušies 194 glābšanas darbos. Visvairāk ar dabas stihiju saistīto izsaukumu bijis Rīgā - 79. Tāpat lielus postījumus vējš nodarījis Ogres rajonā, kur glābšanas darbi veikti 43 reizes, kā arī Tukumā un Jelgavā.

Visbiežāk ugunsdzēsējiem nācies sazāģēt un novākt uz ielām un ceļiem sakritušus kokus, tāpat novākti vairāki uz māju jumtiem un elektrolīniju vadiem uzkrituši koki. Rīgā, Zemgales priekšpilsētā, Krūzes ielā 27, uz ceļa braucamās daļas nokritis koks aizķēris automašīnu "Ford Escord", cietis 1977.gadā dzimušais Kaspars, kas nogādāts Rīgas 1.slimnīcā. Latgales priekšpilsētā krītoši koki bojājuši vairākas automašīnas. Matīsa ielā 1 koks uzgāzies uz četrām automašīnām. Koks automašīnai uzkritis arī Lokomotīves ielā 64.

Tukumā vairāki koki krītot bojājuši māju jumtus. Kuldīgas ielā 70 piecstāvu mājai vētrā norauts jumts 480 kvadrātmetru platībā, un ugunsdzēsēji novākuši jumta atlūzas. Savukārt Kuldīgas ielā 6, uzkrītot kokam, jumts iebrucis 48 kvadrātmetru platībā. Koks uzkritis arī mājai Kuldīgas ielā 33.

Savukārt Valsts policijas preses dienestā informēja, ka vētras laikā bojātas pavisam deviņas automašīnas, bet pēc zibens spēriena nodegušas divas mājas. Rīgas rajona Ropažu pagasta Tumšupē no jumta vēja norautas šīfera loksnes uzkritušas automašīnai "Volvo V70", kurai bojāts priekšējais kreisais spārns, lukturi un bampers. Bet Ādažu pagastā automašīnai "Mercedes Benz 420" uzkrituši divi koki. Tāpat Ādažos, Gaujas ielā, krītošs koka zars uzkritis automašīnai "Toyota Yaris". Rīgā, Maskavas ielā 256, krītošs koks uzgāzies automašīnai "Renault Kangoo".

No zibens spēriena Talsu rajonā aizdegušās Virbu pagasta Auziņu mājas. To īpašniekam 1974.gadā dzimušajam Gintam nodarītie zaudējumi vēl tiek precizēti. Bet Dobelē, Avotu ielā, zibens iespēris vienā no garāžu kooperatīva "Bērze" automašīnu novietnēm. Spēcīgais vējš no kātiem norāvis un aiznesis arī vismaz divus valsts karogus - Gulbenē, Nākotnes ielā, un Jelgavā, E.Veidenbauma ielā 5.

Rīgā ceturtdien pēcpusdienā notikušās vētras dēļ cietuši piecpadsmit cilvēki, viens gājis bojā. Tas noticis Juglas mežā apmēram 300 metru no Murjāņu ielas, kur vēja nogāzts koks uzkritis 1978.gadā dzimušajam Robertam, kurš pastaigājās ar bērnu ratiņos. Vīrietis gājis bojā notikuma vietā, savukārt bērniņam nekas nekaišot.

Desmit cilvēki traumas guvuši no krītošiem kokiem, bet pieci cietuši citos apstākļos. Visu cietušo veselības stāvoklis ir smags, jo viņi guvuši kombinētas traumas. No Višķu ielas slimnīcā pēc vētras nogādāta kāda trīs mēnešus veca meitenīte, kura pagaidām nenoskaidrotos apstākļos vētrā guvusi smadzeņu satricinājumu.

Bet Valmieras rajona Kocēnu pagastā ceturtdien vētrā gājusi bojā kāda pusaudze, kurai uzkritis virsū vēja nogāzts koks, tādējādi vētra ceturtdien Latvijā prasījusi vismaz divu cilvēku dzīvības.

Jau ziņots, ka Latvijā ceturtdien pēcpusdienā sākās spēcīga vētra, kuras vēja ātrums dažviet sasniedza 30 metru sekundē. Tāpat vēstīts, ka arī pērn jūlija sākumā Latvijā plosījās spēcīgas vētras, kurās dzīvību zaudēja kāda jauna sieviete. Viņai uzkrita vētras nolauzts koks. Arī oktobra beigās līdzīgā negadījumā gāja bojā sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!