Lielais ugunsgrēks, kas trešdien pusdienlaikā izcēlās Ventspils rajona Usmas pagastā pie Ilziķu ezera, pagājušajā naktī īsi pirms pusnakts lokalizēts.
Naktī ugunsgrēkam tālāk neļāva izplatīties Ventspils rajona Tārgales un Popes brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigāde, zemessargi un armijas apakšvienības. Dzēšanas darbi tika veikti virsmežniecības uzraudzībā.

"Ceturtdien jau no pulksten sešiem rītā atsākts darbs arī pie ugunsgrēka likvidēšanas, to aplaistot ar ūdeni," teica Ventspils VUGD brigādes priekšnieka vietnieks Andris Šulcs.

Pašlaik esot grūti noteikt izdegušās platības, jo "ugunsgrēks izstiepies garā joslā". Ugunsdzēsēji lēš, ka varētu būt izdedzis vairāk nekā 200 hektāru.

Ugunsgrēks sasniedzis arī purvu, bet, tā kā tas ir visai mitrs, nebija problēmu to ierobežot.

Ugunsnelaimes cēloni vēl izmeklēs, taču pastāvot aizdomas, ka tā izcēlusies mežizstrādes darbinieku vainas dēļ.

Usmas pagasta padomes priekšsēdētājs Gendrihs Šķesteris BNS sacīja, ka pagaidām vēl nav veikti zaudējumu aprēķini un glābšanas darbu izmaksu aplēses. Par to domāšot pēc ugunsgrēka likvidēšanas, kas varētu ieilgt, ja nenolīs lietus.

"Katrā ziņā pagastam tādas naudas nav, lai nosegtu šīs izmaksass," sacīja Šķesteris.

Pēc ugunsgrēka likvidēšanas tiks sasaukta sēde ar virsmežniecības, pagasta un citu iesaistīto personu piedalīšanos, kurā lems, kādā veidā tiks segtas izmaksas.

"Iespējams, lūgsim palīdzību valdībai," teica Šķesteris.

Pašlaik pie ugunsgrēka dzēšaans, nedomājot par atlīdzību, strādā aptuveni 100 cilvēku. Ceturtdien dzēsējiem pievienojies arī Talsu Zemessardzes batalons, kas esot pietiekami.

Notikuma vietā strādā sešas ugunsdzēsēju mašīnas, palīgā brauc arī Talsu virsmežniecības un pilsētas komunālās saimniecības tehnika, bet divi atvestie buldozeri vienkārši neizturējuši un salūzuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!