Eksprezidents Guntis Ulmanis uzskata, ka nākamās valdības veidošana sākotnēji būtu jāuztic partijai "Jaunais laiks" (JL).
Trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" Ulmanis norādīja, ka politiskā loģika prasa, lai nākamās valdības veidošanu uzticētu nākamajam lielākajam politiskajam spēkam pēc Tautas partijas, kura vadīja iepriekšējo, nu jau demisionējušo Ministru kabinetu.

Pēc Ulmaņa teiktā, situācija, kas izveidojusies patlaban, būtiski atšķiras no laika, kad viņš bija prezidents un tika izvirzīts toreiz bezpartejiskais premjera amata kandidāts Andris Šķēle.

Kā skaidroja eksprezidents, tajā laikā Saeimā pārstāvētās partijas nevarēja vienoties un vairāki premjera amata kandidāti neguva parlamenta atbalstu. Tad Ulmanis sagatavojis dokumentu, kas paredzējis Saeimas atlaišanu, un brīdinājis partijas, ka, ja vienošanās jau drīzumā netiks panākta, tas tiks parakstīts.

Jau pēc dažām stundām partijas nākušas klajā ar priekšlikumu par bezpartejisku kandidātu. Atšķirībā no pašreizējās situācijas, ar šādu iniciatīvu nāca klajā pašas partijas, nevis to rosināja prezidents.

"Šis dokuments glabājas manos arhīvos. Protams, bez paraksta," sacīja Ulmanis.

Kā uzskata Ulmanis, Valsts prezidentam Valdim Zatleram būtu jādod iespēja veidot valdību JL pārstāvim Valdim Dombrovskim. Tas, vai viņam izdotos nodrošināt vairākumu parlamentā, kļūtu skaidrs jau pēc trim četrām dienām. Ja tas neizdotos, varētu aicināt citu kandidātu, "zināmā rotācijas kārtībā" arī no Tautas partijas.

Pēc eksprezidenta domām, Aigara Kalvīša (TP) valdība ir rīkojusies nekorekti, mēnesi iepriekš paziņojot par demisiju. Tas apgrūtināja Zatlera iespējas risināt situāciju un deva laiku Tautas partijai rīkot sarunas ar citiem koalīcijas partneriem, kas arī sekmīgi izdevās, panākot vienošanos par atbalstu Edgara Zalāna kandidatūrai premjera amatam.

Visas trīs šodien uz Rīgas pili aicinātās personas - Latvijas-Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētājs Aivis Ronis, "Latvijas Krājbankas" prezidents Mārtiņš Bondars un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Andris Bērziņš - pauda viedokli, ka nav izsmeltas iespējas nākamo premjera amata kandidātu izvēlēties no politiķu vidus, nevis meklēt bezpartejisku kandidātu.

Savukārt premjera amata kandidāts, iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) pauda viedokli, ka Valsts prezidents patlaban vilcinās, jo tas ir pirmais premjers, kas viņam jāvirza. Visticamāk, Zatlers vēlas pieņemt izsvērtu lēmumu, lai jau pirmais viņa izvirzītais premjera amata kandidāts gūtu Saeimas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!