Pirms nepilnas nedēļas Latvijas Zemnieku savienību (LZS) pametušais eksprezidents Guntis Ulmanis un Latvijas Bankas prezidents Einars Repše pirmdien vienojušies, ka kopēji veidos jaunu labēju partiju. Zemnieku partijas vadība uzskata, ka Ulmanis viņiem melojis par savu aiziešanu no politikas.
Pēc tikšanās ar Repši Ulmanis BNS sacīja, ka viņi ar Repši secinājuši, ka "labējo partiju spektrā Latvijā nav pietiekami daudz gribas un arī spēka, lai veidotu Latvijas politiku, bet mēs ar Repši jūtam, ka varam daudz dot Latvijas politikai". Viņš gan neatklāja citus iespējamos jaunās partijas veidotājus.

Pēc Ulmaņa vārdiem, partijas dibināšanas sapulce varētu notikt pēc pusotra vai diviem mēnešiem. "Mums vēl jāvienojas par kopējiem darbības principiem un Repšem jāsakārto lietas bankā. Viņš [Repše] aktīvu politisku darbību varēs uzsākt tikai tad, kad atstās aktīvu darbu bankā," sacīja Ulmanis.

LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš par Ulmaņa jaunajām politiskajām simpātijām uzzināja no BNS, teica, ka sabiedrība pati izvērtēs Ulmaņa rīcību, bet "partijai viņš ir melojis".

Brigmanis pauda, ka, ejot prom no partijas, Ulmanis LZS apgalvojis, ka ir "noguris no politikas, noguris no sabiedrības spiediena uz viņa ģimeni", tātad "viņš acīmredzot melojis".

Brigmanis izteica pieņēmumu, ka Ulmanis par iestāšanos topošajā partijā izšķīries, jo redzams, ka šī partija "kaut kur tiks" vai kādu citu iemeslu dēļ.

Jau vēstīts, ka tikai pagājušajā nedēļā Ulmanis nolēma pamest LZS partijas goda priekšsēdētāja amatu. Viņa partijas biedri apgalvoja, ka Ulmanis vēloties aiziet no politikas un citā partijā negatavojas stāties, bet pats viņš no komentāriem atturējās.

Ulmanis bija pirmais Latvijas prezidents kopš neatkarības atjaunošanas un savā amatā nokalpoja divus termiņus, līdz 1999.gadā amatā ievēlēja Vairu Vīķi-Freibergu.

Repše, kurš vada Latvijas Banku kopš 1991.gada, šogad neatkarības likuma desmitgadē paziņoja par apņemšanos veidot jaunu labēju partiju un patlaban visai oriģinālā veidā - vācot ziedojumus - mēģina savākt naudu partijas dibināšanai un savam honorāram. Patlaban zināmas dažas personālijas - uzņēmēji Valdis Lokenbahs un Andris Kreislers, ebreju kopienas līderis Grigorijs Krupņikovs, kas palīdz naudas vākšanā, bet nav zināma ne tās potenciālā programma, ne personālijas bez Repšes, bet tās solīts nosaukt trešdien televīzijā. Viņš arī paziņojis, ka pametīs LB prezidenta amatu, bet nav zināms kad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!