Foto: AFI
UNESCO nedēļā ikviens, īpaši atmiņu institūcijas – muzeji, arhīvi, krātuves u.c. – aicināti iesaistīties pasākumā "Suiti meklē suitus", lai apzinātu Latvijas muzejos, arhīvos un citās kolekciju glabātājinstitūcijās esošās liecības par suitu kultūrtelpu un suitu kopienas pārstāvjiem Latvijā un pasaulē.

Atmiņu institūcijas iespēju robežās aicinātas informēt par šīm liecībām, apkopot digitālos attēlus, kā arī publicēt stāstus par to, kā šīs liecības līdz muzejam ir nonākušas.

Aktīvi pasākumā "Suiti meklē suitus" iesaistījies Talsu novada muzejs, kurā 18. oktobrī pulksten 17 ikviens aicināts piedalīties un dalīties pieredzē par Talsu, Dundagas, Mērsraga un Rojas novadā dzīvojošiem suitiem, par viņu saitēm ar suitu kopienu, par tradīciju pārmantošanu un iespējām saglabāt suitisko identitāti, atrodoties citā novadā.

Pasākuma laikā tiks prezentēta arī izstāde ar muzeja krājuma priekšmetiem par suitu novadu, un to ieskandinās "Suitu sievas".

Paši suiti pulcēsies gan 17. oktobrī pulksten 19 Basos, gan 18. oktobrī pulksten 15 Jūrkalnē un pulksten 19 Alsungā, lai diskutētu par ziņojumu, ko Latvija gatavo iesniegšanai UNESCO par Suitu kultūrtelpas glābšanas plāna īstenošanu un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Diskusijās runās arī par prioritātēm, kas tiks izvirzītas nākamā saglabāšanas plāna posmam.

"Mūsdienās ir daudz tādu suitu kultūras elementu, kas no ikdienas vides izzuduši, taču ir pierakstīti un reģistrēti. Tādā veidā tos iespējams atkal atdzīvināt, mērķtiecīgi pie tā strādājot izglītības sistēmā, mācību nodarbībās, sabiedriskos pasākumos u.c. Tāpēc iniciatīvas "Suiti meklē suitus" mērķis ir apzināt īpaši Latvijas atmiņu institūcijās esošās liecības par suitu kopienas pārstāvjiem un suitu kultūrtelpu," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja Baiba Molņika.

UNESCO nedēļa noris no 14. līdz 18. oktobrim, un tajā īpaša uzmanība šogad veltīta lokālā mantojuma un aizvien dzīvo tradīciju izcelšanai, atzīmējot UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 10. gadadienu.

Gandrīz 40 vietās visā Latvijā – bibliotēkās, skolās, pašvaldībās, kultūras centros u.c. – UNESCO nedēļas laikā notiek dažādi pasākumi, kas veltīti Latvijas bagātajam nemateriālajam kultūras mantojumam un arvien jaunu un unikālu tradīciju apzināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!