Aizvadītajā ceturtdienā, 20. februārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs viesojās Kokneses novada Bebru pagasta zemnieku saimniecībā "Rosmes", kur tikās ar jaunajiem zemniekiem, tostarp arī ar pašu namatēvu - 28 gadus jauno lauksaimnieku Raiti Unguru. "Rosmēs" viņš saimnieko jau septītajā paaudzē.

Zemnieku saimniecības "Rosmes" īpašnieks Raitis Ungurs šomēnes jau atkārtoti ievēlēts par "Latvijas Jauno Zemnieku klubs" valdes priekšsēdētāju. Turklāt abus iepriekšējos gadus bijis arī jauno lauksaimnieku konkursa "Senču aicinājums" žūrijas priekšsēdētājs.

Zemnieku saimniecībā "Rosmes" tiek audzēti gaļas liellopi, kurus pārdod Baltijas izsolēs. Saimniecībā tāpat iegūst bioloģiski tīru lopbarību un graudus.

Savos 28 gados Raitis paguvis paveikt jau ļoti daudz. "Saimniecību pārņēmu no tēva pirms pieciem gadiem. Es un mani bērni esam sestā un septītā paaudze, kas dzīvo uz šīs zemes. Taču brīdī, kad pats sāku te strādāt, teritoriju ieskāva vien grausti - padomju laikā celtas fermas," stāsta jaunais lauksaimnieks, kurš šo gadu laikā daudz ieguldījis, lai ēkas atjaunotu: nomainītu jumtus un pārvērstu tās par saimieciskajā darbībā izmantojamām celtnēm.

"Sāku saimniekot ar 60 hektāriem, bet tagad apstrādāju jau 250 hektārus, no kuriem ap 100 hektāriem ir manā īpašumā," teic lauksaimnieks. Iepriekš saimniecībā bijušas piena govis līdz uzsākts audzēt gaļas lopus. Pāreja no piena uz gaļas lopiem īstenota ar krustošanu. Raitim ir ganāmpulks ar 160 dažādu šķirņu dzīvniekiem.

Zemkopības ministrs, pats būdams lauksaimnieks, ar lietpratēja aci apskatot ēkas, atzinīgi novērtēja paveikto. Piecu gadu laikā trīs īstenotie Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstītie projekti ir devuši milzīgu atspērienu.

Pirmais "Jaunā lauksaimnieka" projekts pavēra ceļu saimnieciskās darbības attīstībai. Īstenojot vēl divus, rekonstruēta kūts un vecās cūku fermas, pārbūvējot tās par lopu mītni un barības novietni. Ar interesi zemkopības ministrs aplūkoja ne tikai saimniecībā iegādāto lauksaimniecības tehniku, bet arī to, kā vecā padomju laika tehnika, prasmīgu meistaru rokās, turpina savu otro dzīvi.

Nākotnē "Rosmju" saimnieks iecerējis ierīkot kautuvi. Projekts jau sagatavots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!