Foto: Publicitātes foto
Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas mediķi augusta sākumā pirmo reizi Latvijā vienlaikus nomainījuši cilvēka galveno asinsvadu - aortu - un aortas vārstuli. Tā ir pirmā operācija, kad pacientam vienlaikus protezēts aortas vārstulis un pilnībā nomainīta aortas krūšu daļa. Līdz šim Latvijā veikta tikai atsevišķu aortas posmu nomaiņa, informēja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.
Operēts kāds 51 gadu vecs vīrietis, kura pamatsaslimšana bija smaga arteriāla hipertensija, ateroskleroze, aortas krūšu un vēdera daļas plīsums, sākot no sirds aortas vārstuļa līdz pat kāju artērijām un smaga aortas vārstuļa nepietiekamība.

Aortas slimības ir vienas no sarežģītākajām un grūtāk ārstējamām sirds un asinsvadu saslimšanām. Tām ir ārkārtēji augsta mirstība, un bieži tās skar gados jaunus cilvēkus.

Aortu veido trīs slāņi, plīsums parasti notiek iekšējā vai vidējā, un, ja ārējais slānis spēj noturēt spiedienu, pacients ietilpst tajos 60%, kam laimējas no pēkšņas nāves izvairīties.

Tomēr pastāv liels risks, ka plīsums var progresēt. Vienīgā iespēja izārstēt ir operācija - plīsušā asinsvada nomaiņa ar mākslīgu protēzi.  Nosacīta alternatīva pacientiem ar šādām saslimšanām ir medikamentoza ārstēšana, bet tad saglabājas augsts pilnīgas aortas plīšanas risks.

Aortas plīsuma iemesli mēdz būt aortas aneirisma -patoloģisks asinsvada paplašinājums-, ateroskleroze, dažādas iedzimtas slimības, piemēram, Marfāna sindroms vai traumas. Šajā gadījumā, visticamāk, iemesls bija paaugstinātais asinsspiediens un ateroskleroze - sirds asinsvadu sieniņas pārkaļķošanās.

Sarežģītās operācijas laikā konsultanta, Āhenes Universitātes slimnīcas sirds ķirurga profesora Andrasa Hofmana vadībā Stradiņa slimnīcas ārsti pacientam pilnībā protezēja aortas vārstuli un aortu, nomainot to ar sintētisku asinsvadu, sākot no sirds vārstuļa līdz pat lejupejošai aortai.

Operācija ilga deviņas stundas, tajā piedalījās Stradiņa slimnīcas ārstu komanda - ķirurgi docents Pēteris Stradiņš, dr.Uldis Strazdiņš, dr. Mārtiņš Kalējs un anestezioloģe docente Eva Strīķe.

Atbalstu sekmīgai operācijas norisei sniedza arī Diagnostiskās radioloģijas institūts, Invazīvās kardioloģijas laboratorija, mākslīgās asinsrites speciālisti, slimnīcas Asins kabineta komanda, Imūnhematoloģijas nodaļa, Kardioloģijas centra Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļa un citas slimnīcas struktūrvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!