Uzņēmumu reģistrs (UR) atteicis SIA "Valdis Zatlers" reģistrāciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Iegūt UR apstiprinājumu SIA "Valdis Zatlers" reģistrēšanas atteikumam gan nav izdevies, jo nekāda informācija netiek sniegta, kamēr pieteicējs nav izņēmis UR lēmumu.

Uzņēmumu reģistrs otrdien saņēmis šogad dibinātās Patērētāju aizsardzības biedrības pieteikumu komercreģistrā ierakstīt jaundibinātu uzņēmumu SIA "Valdis Zatlers". Biedrība ar šādu rīcību vēlējusies norādīt uz pastāvošajām neskaidrībām uzņēmumu reģistrācijā un personvārdu izmantojumā to nosaukumos.

Uzņēmumu reģistrs portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka SIA nosaukums esot maldinošs, un saskaņā ar Komerclikumu firmas nosaukumā nedrīkst ietvert maldinošas ziņas.

Galvenais valsts notārs Ringolds Balodis skaidrojis, ka personai, kas minēta uzņēmuma nosaukumā ir jābūt vienam no dibinātājiem, taču tas šajā gadījumā nav noticis. "Turklāt pieņemams, ka dibinātāja mērķis ir izmantot savās interesēs citas personas vārdu - konkrētajā gadījumā Valsts prezidenta Valda Zatlera vārdu un viņa atpazīstamību sabiedrībā. Saskaņā ar Komerclikumu tas ir pretrunā labiem tikumiem," skaidrojis Balodis.

Savukārt Patērētāju aizsardzības biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Onževs skaidro, ka organizācija šādi rīkojusies, jo vēlējusies pievērst gan valsts augstāko amatpersonu, gan arī visas sabiedrības uzmanību neskaidrajam un nesakārtotajam regulējumam patērētāju, īpaši grūtībās nonākušo kredītņēmēju stāvoklim tiesību aizsardzības jomā, kas ir tikpat nesaprotams kā Komerclikuma normatīvais regulējums attiecībā uz personu vārdu izmantošanu kapitālsabiedrību nosaukumos.

Onževs Baloža teikto par atbilstību "labiem tikumiem" nodēvē par "izplūdušām un deklaratīvām frāzēm", kas dzīvē patērētāju bieži neaizsargā no pakalpojumu sniedzējiem vai preču pārdevējiem. "Mūsuprāt, nav iedomājams labāks veids kā pievērst Valsts prezidenta uzmanību viņam Satversmes 47.pantā noteikto likumdošanas iniciatīvas tiesību realizēšanā kā parādīt, ka arī viņu var ietekmēt neskaidra un nepilnīga likumdošana," norādīja Onževs.

Viņš arī piebilda, ja UR atteiks reģistrēt SIA "Valdis Zatlers", tad biedrība atteikumu uzskatīs par nepamatotu un ir gatava apstrīdēt, jo joprojām nav saprotams, kuras ir tās personas, kuru vārdi atbilst labiem tikumiem un kuru – neatbilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!