Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam būs jāskaidro savi izteikumi par krievu biedrības iniciatīvu panākt valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien par pamatotu atzina Nacionālās apvienības deputātu iesniegumu un nolēma, ka Urbanovičam par izteikumiem jāsniedz skaidrojums. Plānots, ka tas notiks nākamās nedēļas sēdē. Urbanovičs paskaidrojumu varēs sniegt rakstveidā vai ierodoties uz komisiju.

Trīs komisijas deputāti trešdien atbalstīja paskaidrojuma nepieciešamību, bet komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) balsojumā atturējās.

Nacionālās apvienības deputāts Raivis Dzintars norādīja, ka Urbanovičs paudis neslēptu atbalstu iniciatīvai vākt parakstus Satversmes grozījumiem, kuru mērķis ir panākt krievu valodai valsts valodas statusu. Viņaprāt, tādējādi viņš pārkāpis Saeimas deputāta solījumu stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Dzintars uzskata, ka Urbanovičam ir jāizsaka rakstveida brīdinājums, kas nolasāms no Saeimas tribīnes.

Saeimas komisijas vadītājs sacīja – SC programmā ir lasāms, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda.

Interviju par šo iniciatīvu Urbanovičs sniedzis interneta portālam "imhoclub.lv", uz ko vēlāk atsaukusies arī "Latvijas Avīze".

Jau ziņots, ka parakstu vākšanai nodibināta biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir nacionālboļševiks Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Organizācijas sagatavojušas grozījumus Satversmē, paredzot grozīt pamatlikuma 4., 18., 21., 101. un 104.pantu. Tās rosina mainīt Satversmes 4.pantu šādā redakcijā – "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu un krievu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru".

Organizācijas aicina Satversmes 21.pantā svītrot pašreizējo normu, kas noteic, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda. Rosināts arī noteikt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu un krievu valodā.

Biedrība paziņojusi, ka 10 tūkstoši parakstu jau ir savākti, lai šo iniciatīvu virzītu, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai tie tikšot iesniegti tikai rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!