Foto: DELFI
"Pasakiet, ka tā ir nacionālā minoritātes valoda [krievu]. Un neviena latvieša tiesības nezināt krievu valodā nebūs apdraudētas," šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "100. pants" trešdienas vakarā pauda Rīgās mērs Nils Ušakovs, kurš uz raidījumu bija uzaicināts skaidrot savu dalību parakstu vākšanā par oficiālu divvalodību Latvijā.

"Latvijā ir jābūt vienai valsts valodai, bet jādomā par to, ko darīt ar krievu valodu. Vai tas ir normāli, ka valoda, kurā runā trešdaļa iedzīvotāju, tiek uzskatīta par tādu pašu valodu kā ķīniešu valoda vai kirgīzu valoda? Statuss ir zemāks kā angļu vai franču valodai, kas ir oficiālās Eiropas Savienības valodas!" savu nostāju pauž Ušakovs.

Ušakovs arī raidījumā sacīja, ka viņam nav bijušās ilūzijas, ka pēc viņa žesta parakstoties par referendumu, nebūs daudz pārmetumu par nelojalitāti, un ka viņu sauks par valsts nodevēju. Ušakovs arī uzsver, ka ir gatavs zaudēt daļu "Saskaņas centra" vēlētāju šī soļa dēļ.

"Man ir tikai viens mērķis, lai kādreiz Latvijā būtu izveidota sabiedrība, kur cilvēki var sadzīvot kopā, un es izvēlēšos instrumentus, ko uzskatīšu par pareiziem. Ja es no tā zaudēšu daļu no vēlētājiem, tā ir maksa, ko man vajadzēs samaksāt," izteicies politiķis.

Atgādinām, ka pirmajā nedēļā kopš notiek parakstu vākšana par Satversmes grozījumu ierosināšanu, lai krievu valoda būtu otra valsts valoda Latvijā, savu atbalstu pauduši 11 482 pilsoņi. Parakstu vākšana ilgs visu novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!