Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) ceturtdien pauda sašutumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes publiskajiem apgalvojumiem, ka viņš kā izmeklēšanas lietā iesaistīta persona pirms liecības sniegšanas biroja izmeklētājam ticies ar tā priekšnieku Normundu Vilnīti.

Strīķe trešdien LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" norādīja, ka nav skaidrs, kāpēc Vilnītis tiekas ar izmeklēšanas lietās iesaistītajām personām. Viens no tādiem bijis Ušakovs.

Galvaspilsētas mērs ceturtdien apstiprināja, ka patiešām pirms tikšanās ar izmeklētāju Rimantu Kuzmu ticies ar Vilnīti, taču tad apspriesta Rīgas domes un KNAB sadarbība korupcijas apkarošanas jomā. Toreiz apspriedē piedalījās ne tikai Ušakovs un Vilnītis, bet arī pati Strīķe, Rīgas domnieks Dainis Turlais (LPP/LC), kā arī Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs Sergejs Novikovs.

Ušakovs arī apstiprināja, ka ticies ar Kuzmu, lai runātu par 2008.gadā veikto auditu Rīgas dzemdību namā. Tajā norādītie trūkumi šobrīd jau ir novērsti.

Strīķes apgalvojumus, ka pēc sarunas ar Rīgas mēru Vilnītis zvanījis izmeklētājam un vaicājis, kāpēc KNAB darbinieks viņu izsaucis sniegt liecību, Ušakovs nosauca par politiski angažētiem un "tuvu apzinātiem meliem". Viņš norādīja, ka Strīķe tādējādi parādījusi savu politisko skatījumu un centusies to popularizēt sabiedrībā.

Rīgas mērs noraidīja iespēju Strīķi iesūdzēt tiesā. "Tas nav tā vērts," viņš sacīja.

Masu mediji vasarā vēstīja, ka Kuzma ir izmeklētājs, kurš iepriekš šķetinājis Rīgas domes attīstības departamenta korupcijas lietu, kurā apsūdzēti tā bijušie darbinieki Vilnis Štrams, Pēteris Strancis, Raimonds Janita un citi.

Ušakovs uz KNAB izsaukts, lai sniegtu paskaidrojumus par Rīgas dzemdību nama lietu. Vilnītis zvanījis Kuzmam un pārmetis, ka tas Ušakovu izsaucis, zvanot viņam pa tālruni, nevis izsūtot oficiālu paziņojumu. Vilnītis arī prasījis Kuzmam paskaidrot, ko viņš vēlējies Ušakovam vaicāt. Kad izmeklētājs atteicies paklausīt, Vilnītis ierosinājis disciplinārlietu.

Jau vēstīts, ka KNAB jau ilgāku laiku ir samilzis konflikts starp Vilnīti, viņa vietnieci Strīķi, otru priekšnieka vietnieku Alvi Vilku un daudziem darbiniekiem.

Lielākā daļa KNAB darbinieku, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki publiski izteikuši neuzticību Vilnītim un aicina premjeru neapstiprināt Vilnīša sagatavotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"". Darbinieki arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un premjeram Valdim Dombrovskism ("Vienotība") iesnieguši informāciju par vairāk kā 70 pārkāpumiem Vilnīša darbā.

Situāciju KNAB vērtēja pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidota starpinstitūciju komisija, kas secināja, ka kopumā Vilnīša iecerētās reformas ir pareizas, taču darbs pie tām būtu jāturpina. Iepazinies ar šo atzinumu un uzklausījis strīdā iesaistītās puses, premjers 13.novembrī izveidoja jaunu komisiju līdzīgā sastāvā, kurai uzdeva sniegt vērtējumu Vilnīša sagatavotajiem KNAB reformu priekšlikumiem, taču nelika vērtēt Vilnīša atbilstību amatam. Tomēr premjers pieļāva, ka gadījumā, ja strīdu neizdosies atrisināt, amatu varētu zaudēt gan Vilnītis, gan viņa vietnieki.

Vilnītis trešdien iesniedza ģenerālprokuroram lūgumu izvērtēt šī premjera rīkojuma tiesiskumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!