Foto: LETA
Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) pēc vēlēšanām būs gatava runāt ar visiem politiskajiem spēkiem, lai gan problemātiskas sarunas varētu būt ar radikālāk noskaņotajiem spēkiem – gan labējiem, gan kreisajiem, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas mērs, kas līdz ar SC Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču ir savas partijas izvirzītais premjera amata kandidāts.

Ušakovs atkārtoti pavēstīja, ka SC rosinās trīs gadu moratoriju par nacionālajiem un vēstures jautājumiem, lai šajā laikā varētu pievērsties tikai ekonomikai un sociālajām problēmām. Pēc SC domām, problemātiskie nacionālo minoritāšu jautājumi ir lailais nepilsoņu skaits, krievu valodas lietojums un nepietiekamā minoritāšu pārstāvniecība valsts pārvaldē. Tomēr SC ir gatava šos jautājumus 11.Saeimas darbības laikā neaktualizēt, lai gan šādi riskē zaudēt daļas vēlētāju atbalstu.

Ušakovs uzskata, ka eksprezidenta Valda Zatlera vadītā jaundibinātā Zatlera Reformu partija (ZRP) būs "pietiekami plaši" pārstāvēta jaunajā Saeimā. Ušakovs norādīja, ka SC par koalīcijas veidošanu būs gatavs runāt ar gandrīz visiem spēkiem: ZRP, "Vienotību", Zaļo un Zemnieku savienību. "Pieņemu, ka diezgan problemātiski būs runāt ar VL-TB/LNNK," sacīja Ušakovs, un tas pats attiecoties arī uz kreisā flanga radikālākajiem pārstāvjiem, piemēram, Jevgeniju Osipovu un Vladimiru Lindermanu.

Ušakovs arī uzsvēra, ka vēlēšanās kandidēt viņš negrasās, jo viņam ir rīdzinieku dotais mandāts pašvaldībā, tomēr to, kas būs premjera amata kandidāts – viņš vai Urbanovičs – SC izlemšot pēc vēlēšanu rezultātiem.

Ušakovs atklāja arī provizoriski zināmos SC vēlēšanu saraksta pirmos numurus dažādos vēlēšanu apgabalos. Tie galvenokārt būs SC Saeimas frakcijas deputāti: Rīgā Urbanovičs, Vidzemē Sergejs Dolgopolovs, Latgalē - kādreizējais Rēzeknes mērs Jānis Tutins, Kurzemē - Valērijs Agešins.

Kā vēstīts, SC ietilpstošās sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" valde nosaukusi divus premjera amata kandidātus –Ušakovu un Urbanoviču. Urbanovičs norādīja, ka neatsakās no cīņas, taču vienmēr atbalstījis jaunu un talantīgu cilvēku virzību politikā. "Divus gadus vadot Rīgas domi, apvienības SC līderis Nils Ušakovs ar saviem darbiem ir pierādījis, ka ir gatavs uzņemties un veiksmīgi pildīt premjera pienākumus," pauž Urbanovičs.

Jau vēstīts, ka maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Sestdien notikušajā referendumā vēlētāji ar 650 518 balsīm atlaida 10.Saeimu.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien pēc sestdien notikušā referenduma par 10.Saeimas atlaišanu rezultātu apstiprināšanas oficiāli izsludināja nākamā parlamenta ārkārtas vēlēšanu datumu - 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!