Trīspadsmitā Starptautiskā bioloģijas olimpiāde šogad 5.jūlijā notiks Latvijā, un tajā piedalīsies 176 skolēni no 44 pasaules valstīm, informēja organizētāji. Latviju olimpiādē pārstāvēs četri skolēni.
Olimpiādē piedalīsies dalībnieki no Apvienotās Karalistes, Argentīnas, Austrālijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Beļģijas, Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Indijas, Indonēzijas, Irānas, Īrijas, Kazahstānas, Kenijas, Kipras, Kirgizstānas, Korejas, Krievijas, Kuveitas, Ķīnas, Latvijas, Meksikas, Moldovas, Mongolijas, Mozambikas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas, Singapūras, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Šveices, Tadžikistānas, Taivānas, Taizemes, Turcijas, Turkmenistānas, Ukrainas, Uzbekistānas, Vācijas, Vjetnamas un Zviedrijas.

Starptautiskā bioloģijas olimpiāde (IBO) pirmo reizi notika 1989.gadā, kad tajā piedalījās sešas valstis - Beļģija, Bulgārija, Čehoslovākija, VDR, Polija un PSRS. Nākamajos gados dalībvalstu skaits ļoti strauji pieauga - 2001.gadā olimpiādē piedalījās jau 38 dalībvalstis. IBO noteikumi paredz, ka desmit gadu laikā pēc iestāšanās tajā dalībvalstij olimpiāde jārīko pie sevis, un šogad olimpiādes organizētāja ir Latvija.

Savukārt skolēnu bioloģijas olimpiādes Latvijā notiek kopš 1973.gada. No 1990.gada skolēnu bioloģijas olimpiādes notiek katru gadu.

Bioloģijas olimpiāde Latvijā notiek trīs posmos. Pirmais posms ir skolas bioloģijas olimpiāde. Otrais posms ir rajonu bioloģijas olimpiāde, kurā skolēni atbild rakstiski uz jautājumiem, kas ir vienādi visiem dalībniekiem. Trešais posms ir valsts bioloģijas olimpiāde.

Godalgotie 11. un 12. klašu skolēni saņem uzaicinājumu sacensties par iespējām piedalīties Latvijas skolēnu komandā, kura piedalās Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē. Komandas kandidāti vairākkārt piedalās savstarpējā sacensībā, un tādā veidā tiek noskaidroti četri labākie skolēni, kas veido Latvijas komandu starptautiskajā olimpiādē. Latvijas skolēnu komandas IBO piedalās kopš 1995.gada, un līdz šim Latvijas skolēni ir ieguvuši divas sudraba un sešas bronzas medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!