“Latvijas Gaisa satiksme” (LGS) padomes ārkārtas sēdē, vērtējot LGS rīcību, nenodrošinot NATO lidmašīnu patrulēšanu Latvijas gaisa telpā, pirmdienas vakarā nolemts uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādināt no pienākumu pildīšanas LGS valdes priekšsēdētāju Ediju Kizenbahu, informēja Satiksmes ministrijā.
Dienesta izmeklēšanas rezultāti tiks izvērtēti pēc divām nedēļām, līdz tam valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs valdes loceklis Jānis Maršāns, - informē LGS padomes priekšsēdētājs, Satiksmes ministrijas (SM) Aviācijas departamenta direktors Arnis Muižnieks.

LGS darba izvērtēšanu dienesta izmeklēšanā un Kizenbaha atstādināšanu pieprasīja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, uzsverot, ka “nav pieļaujama neskaidras situācijas iestāšanās vai vilcināšanās saistībā ar valsts drošības garantēšanu. Jo īpaši, ja iemesls tam ir atbildīgo dienestu nevēlēšanās vai nespēja pilnībā veikt uzticētos pienākumus,” informē ministrija.

Muižnieks norāda, ka pagājušā nedēļā notikušajā incidentā, kad uz neilgu laiku LGS nenodrošināja NATO iznīcinātāju patrulēšanu Latvijas debesīs, vainojams bija sadarbības koordinācijas trūkums starp atbildīgajām SM un Aizsardzības ministrijas struktūrām.

Konkrētāk katra uzņēmuma un amatpersonas atbildību šajā situācijā tiks izvērtēta dienesta izmeklēšanas laikā, taču Kizenbahs tika atstādināts no pienākumu pildīšanas, jo uzņēmuma vadītājs pirmkārt ir atbildīgs par visām uzņēmumā pieļautajām kļūmēm.

NATO valstu kaujas lidmašīnu lidojumi Baltijas valstu debesīs ir nepieciešami, lai piloti būtu sagatavoti nodrošināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas kontroli un aizsardzību arī potenciālā apdraudējuma gadījumā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā laikrakstā “Diena” parādījās ziņas, ka NATO iznīcinātāju patrulēšana Latvijas debesīs pagājušajā nedēļā uz īsu brīdi bijusi neskaidra, kad valsts uzņēmums LGS, kas koordinē lidojumus Latvijas gaisa telpā, nav vēlējies nodrošināt alianses lidmašīnu pārvietošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!