Foto: LETA
Atļautā braukšanas ātruma pārkāpumi uz Latvijas ceļiem pagaidām tiek fiksēti ar kopumā 19 pārvietojamajiem fotoradariem, no kuriem 15 darbojas dažādās vietās Rīgas reģionā, bet Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Latgales reģionā - katrā pa vienam, turpretim stacionārie fotoradari vēl nevienā Latvijas vietā nav sākuši darboties.

Kā informēja Valsts policijas preses pārstāve Lita Juberte, Rīgas reģionā - galvaspilsētā un tās apkārtnē - izmantojamie 15 mobilie fotoradari katru dienu tiek izvietoti citās vietās. Tādu vietu, kurās Rīgas reģionā var būt izvietoti pārvietojamie fotoradari, ir vairāk nekā 80, un šos punktus ikviens var apskatīt Valsts policijas interneta mājaslapā.

Galvaspilsētā un tās apkārtnē ātruma pārkāpēji tiek ķerti, īstenojot ar "Vitronic Baltica un Partneri" noslēgto līgumu.

Savukārt Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionā braukšanas ātruma pārkāpumu fiksēšanai tiek izmantoti kopumā četri jau pirms vairākiem gadiem iepirktie fotoradari - katrā reģionā atrodas pa vienam šādam fotoradaram, un tie var tikt novietoti jebkurā vietā. Tas nozīmē, piemēram, ja autovadītājs Latgalē ierauga vienu pārvietojamo fotoradaru, tad citu fotoradaru šī paša brauciena laikā Latgalē viņš vairs neieraudzīs.

Savukārt, kad uz Latvijas ceļiem sāks darboties sen solītie stacionārie fotoradari, Valsts policijas preses pārstāve Juberte pagaidām nevarēja pateikt. Policijas mājaslapā atrodamā informācija vien liecina, ka tas notiks 2012.gadā, bet precīzāku datumu nav.

Juberte norādīja, ka aktuālo informāciju saistībā ar stacionārajiem fotoradariem policija varētu sniegt janvāra otrajā pusē.

Kā ziņots, pirmajā darbības mēnesī - laikā no 21.novembra līdz 23.decembrim - 15 jaunie pārvietojamie fotoradari fiksējuši 4663 ātruma pārkāpumus, par kuriem uzlikta soda nauda 84 845 latu apmērā, iepriekš informēja Juberte.

Tādējādi viens fotoradars dienā fiksējis vidēji 145,7 pārkāpumus, par kuriem uzliktā soda nauda veido 2651 latu, liecina veiktie aprēķini.

Kā ziņots, sākotnēji daļu jauno fotoradaru bija iecerēts izvietot jau 21.oktobrī, bet iepriekš neparedzamu iemeslu dēļ to nebija iespējams izdarīt, tādēļ policija ar fotoradaru piegādātājiem vienojās par mēnesi pagarināt līguma izpildes termiņu.

Saskaņā ar iepirkuma konkursa rezultātiem fotoradarus piegādā un uzstāda trīs juridisko personu apvienība, kurā iekļauta AS "Vitronic Baltica", vācu kompānija "Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme" un SIA "Komerccentrs DATI grupa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!