Foto: LETA
Februāra sākumā uz Latviju pārvietotie patvēruma meklētāji dažu nodarbību laikā iemācījušies latviski pastāstīt par sevi, kā arī nosaukt, kas viņiem Latvijā patīk un nepatīk. Ceturtdien viņi apmeklēja jau piekto latviešu valodas nodarbību, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Masūram un Marjamai no Sīrijas dzimtā valoda ir arābu, bet Senaita un Robels no Eritrejas runā tigraju valodā.

Ar skolotājas palīdzību Marjama iemācījusies pastāstīt, ka ir farmaceite un ka viņai ir divi bērni – viena meita un viens dēls. Savukārt Masūrs teic, ka uz Latviju atbraucis, jo Sīrijā ir karš, kas rit piecus gadus. Vaicāts, kas viņam patīk Latvijā, Masūrs norāda, ka viņam patīk miers, tas, ka nav kara. Savukārt uz jautājumu, kas Latvijā nepatīk, viņš saka: "Man nepatīk Latvijā ziema."

Visi mācību materiāli un sarunas nodarbībās norit tikai latviešu valodā. "Var redzēt, ka viņi ļoti ātri apgūst valodu. Es izdomāju, ka varētu ņemt slavenas personības, ko viņi zinātu noteikti. Un tad es izdomāju, ka Sīrijā ir tāds slavens aktieris Kosai. Un Eritrejā ir modele dziedātāja Helena. Un tad, lai viņiem būtu vieglāk, es sāku caur šiem cilvēkiem, un uzreiz aizgāja," stāstīja pedagoģe Ērika Pičukāne.

Viņa norāda, ka kursus sākusi, patvēruma meklētājiem mācot frāzes, kam ir praktisks pielietojums - pateikt savu vārdu, dzīvesvietu, izcelsmes valsti.

Intensīvajos kursos patvēruma meklētāji valodu apgūs 120 stundas. Plānots, ka pēc kursiem, viņi spēs saprast sev uzdotos jautājumus un mācēs īsi atbildēt, taču ar šīm nodarbībām gan nepietiks tekošas valodas apguvei.

Jau vēstīts, ka 5. februārī Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Uz Latviju pārvietotas divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tai skaitā divi pirmskolas vecuma bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!