Foto: Aizsardzības ministrija
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube pirmdien ir devis rīkojumu apstādināt mācības Ādažu poligona kaujas šaušanas sektorā, lai pārbaudītu un pārliecinātos, vai tajā neatrodas sprādzienbīstami priekšmeti, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šī pārbaude tiek veikta saistībā ar svētdien teritorijā notikušajām Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona mācībām, kuru laikā ap plkst.13:30 poligona Franču kurgānā notika sprādziens. Tajā ievainojumus guva deviņi cilvēki, viens cilvēks - vecākais zemessargs Ilmārs Mitenbergs – vēlāk no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira. Patlaban triju cietušo zemessargu veselības stāvoklis tiek vērtēts kā smags.

Sprādziens notika brīdī, kad pēc praktiskās šaušanas nodarbībām pirms došanās mājup mācību dalībnieki bija pulcējušies uz mācību analīzes sanāksmi.

Pagaidām joprojām nav noskaidrots, kas detonēja vienā no zemessargu mugursomām, kas bija novietotas laukumā uz Franču kurgāna netālu no tur esošajiem mācību dalībniekiem. Iespējams, ka kāds no mācību dalībniekiem Ādažu poligonā bija atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un atnesis to uz Franču kurgānu, norāda AM.

Ādažu poligona izmantošanas noteikumi paredz, ka kaujas šaušanas nodarbībās ir jāveic vizuāla novērošana, vai izšautā munīcija mērķu zonā ir detonējusi. Savukārt gadījumā, ja vizuālā novērošana nav notikusi vai tiek atrasts kāds cits sprādzienbīstams priekšmets, nekavējoties ir jāpārtrauc mācības un jāziņo poligona administrācijai, lai veiktu mērķu zonas attīrīšanu no munīcijas.

Ministrija norādas, ka Ādažu poligonu arī plānveidīgi attīra no munīcijas, tostarp sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Šogad attīrīti 150 hektāri, bet pērn – 330 hektāri.

Precizējot datus par svētdien sprādzienā cietušajiem, ir noskaidrots, ka starp deviņiem cietušajiem ir jaunsargs, kurš bija uzaicināts novērot poligonā notiekošās mācības. Jaunsargs nepiedalījās kaujas šaušanā, atradās Franču kurgānā mācību novērošanai paredzētā vietā, bet sprādziena brīdī kopā ar zemessargiem atradās nelaimes gadījuma vietā.

Pēc aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) rīkojuma AM no bruņotajiem spēkiem ir pārņēmusi notikušā izmeklēšanu. NBS komandieris svētdien bija uzdevis veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu nelaimes gadījuma apstākļus, savukārt Militārā policija par notikušo faktu sāka kriminālprocesu un veic nepieciešamās procesuālās darbības.

Vecākais zemessargs Mitenbergs Zemessardzē dienēja kopš 1995.gada. Dienesta laikā ieņēma dažādus amatus - pildīja kājnieku vada vecākā izlūka pienākumus un kājnieku nodaļas ložmetējnieka pienākumus. 2004.gadā, kad izveidoja Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljonu, Mitenbergs apguva arī uguns vadības sistēmas nodaļas operatora iemaņas.

Savās ilggadējā zemessarga dienestā visu savu brīvo laiku un enerģiju viņš ziedoja Zemessardzei, piedaloties visās bataljona rīkotajās mācībās, kā arī ugunsgrēku dzēšanas un dabas stihijas izraisīto seku likvidācijas darbos, informē ministrija.

Vecākā zemessarga Mitenberga dienesta veikums novērtēts ar Zemessardzes komandiera 1.pakāpes medaļu "Par kalpošanu Zemessardzei", Zemessardzes komandiera 3.pakāpes Goda zīmi "Par kalpošanu tautai un Latvijai", 3.pakāpes zemessarga izdienas zīmi un vairākiem citiem apbalvojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!