"Kopumā darba tirgū atkopšanās gaidāma par gadu vēlāk nekā ekonomikas izaugsme, jo tā balstīsies uz produktivitātes nevis nodarbināto skaita pieaugumu un sociālās problēmas, kas saistītas ar zemo nodarbinātību, būs aktuālas nākamos trīs līdz četrus gadus" šādu prognozi Ekonomikas ministrijas rīkotā aptaujā izteikuši uzņēmēji.

Ministrija paredz, ka Latvijas ekonomika atgūsies 2011. gadā.

Tomēr šobrīd, pēc uzņēmēju ieskatiem, bezdarba līmenis turpinās augt. Tāpat palielināsies arī nelegālā nodarbinātība, ko īpaši varētu izmantot mazie uzņēmumi, un kvalificēta darbaspēka emigrācija. Līdz ar to, pieaugot bezdarbam, apgrūtināta varētu būt jauna, kvalificēta darbaspēka piesaiste.

Uzņēmēji paredz, ka šogad bezdarbnieku skaits būs divtik liels kā pērn, un sasniegs 13% - 14%. Toties nākamgad tas varētu būt no 12% līdz 15%. Bezdarba samazināšanās iespējama vien 2011. gadā, kad bezdarbnieku skaits būs 11% – 14%. Bezdarba pieaugums paredzams visās nozarēs.

Uzņēmēji norādījuši, ka tuvākajos trīs, četros gados darbaspēka pieprasījums nepārsniegs aizvadītā gada līmeni. "Straujākais darbaspēka pieprasījuma samazinājums ir gaidāms 2009. un 2010. gadā," norādījuši uzņēmēji.

Jau ziņots, ka nepilna gada laikā bezdarbs ir kļuvis par vienu no lielākajām Latvijas ekonomiskajām un sociālajām problēmām, kas saasinājās pagājušā gada izskaņā, krasi saasinoties krīzei. Pēdējos divos mēnešos bezdarbs pārsniedz 11%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!