Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdien, 9.jūnijā, Valsts vides dienesta Madonas reģionālā vides pārvalde saņēma ziņu par zivju bojāeju Vesetas upē Aiviekstē, Kalsnavas pagastā, ko izraisījusi uzņēmuma SIA "Biodegviela" darbība, proti, organiskās vielas digistāsts novadīšana Vesetas upē, informē Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Valsts vides dienestam kopā ar Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu (VUGD) apsekojot notikuma vietu, atklājies, ka uzņēmums "Biodegvuela" Vesetas upes aizsargjoslā izstūmis dīķi, kurā regulāri novadīta organiska viela - digistāts (biogāzes ražošanas blakus produkts, ko var izmantot augsnes mēslošanai). Kad viela vairs nav spējusi uzsūkusies augsnē, dīķim pievienota caurule, lai tā saturu novadītu upē, kas, savukārt, izraisījis zivju slāpšanu.

Šobrīd digistāta izplatīšanās upē ir novērsta, kā arī likvidētas dīķi un upi savienojošā caurule. Bojā gājušo zivju skaits vērtējams kā neliels. Madonas reģionālās vides pārvalde atzīst, ka izdevies novērst lokāla mēroga ekoloģisko katastrofu un masveida zivju bojāeju.

Madonas reģionālās vides pārvaldes inspektori turpina apsekot Vesetas upes teritoriju un noskaidrot lietas apstākļus. Vesetas upes un dīķu ūdens analīzes nodotas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR".

Uzņēmums SIA "Biodegviela" Madonas reģionālās vides pārvaldes redzeslokā bija nonācis arī pērn jūnijā par līdzīgiem pārkāpumiem. Uzņēmums digistātu novadīja uz lauka, taču viela ieplūda upē, nonāvējot 261 kilogramu zivju, radot videi 7713 eiro kaitējumu. Pret SIA "Biodegviela" ierosināta krimināllieta, kuras izmeklēšana turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!