Ar vizuāli informatīvo materiālu apjoztajā zemesgabalā Tirgoņu ielā 1/3 ir uzsākta padziļināta arheoloģiskā izpēte, informē investīciju kompānijas "Doma investīcijas" sabiedrisko attiecību pārstāvis Andrejs Sviķis.
Arheologi prognozē, ka šajā vietā varētu tikt atklāti vairāki nozīmīgi arheoloģiskie atradumi, jo pēc vairākām liecībām te atradies pirmais Rīgas rātsnams. Izrakumi šoruden ilgs līdz to atļaus laika apstākļi un turpināsies nākamā gada pavasarī, norādīja Sviķis.

Kvartāls starp Tirgoņu, Krāmu, Rozena un Šķūņu ielām ir viens no senākajiem un arheoloģiski nozīmīgākajiem Vecrīgas teritorijā. Skvērā pie Doma laukuma, kur tagadējā adrese ir Tirgoņu iela 1 un 3, apbūve bijusi no 13.gadsimta līdz Otrajam Pasaules karam, kad ēkas nopostīja kara darbības rezultātā. Arheoloģiskā izpēte tiks veikta visā nožogotajā teritorijā.

Zemes gabala īpašnieka investīciju kompānijas "Doma investīcijas" pasūtītajā arheoloģiskajā prognozē teikts, ka kultūrslānis šajā teritorijā veidojies laika posmā no 13. līdz 20.gadsimtam un sasniedz aptuveni piecu līdz sešu metru biezumu.

Zemes darbu laikā iespējams atsegt gan koka, gan mūra konstrukcijas. Kultūrslānis būs piesātināts ar senlietām, keramikas lauskām, būvdetaļām, prognozē arhitekti.

Viena no senākajām celtnēm, kuras paliekas iespējams varētu atklāties izrakumu gaitā, ir pilsētas pirmais rātsnams. Rātsnams šeit atradies laika posmā no 1226.gada līdz 1334.gadam. Netālu no rātsnama atradušies Lielie Rātes vārti, taču arī to atrašanās vieta nav precīzi zināma.

Izrakumos sagaidāma arī pilsētas pirmā, 13.gadsimta sākumā celtā aizsargmūra fragmentu atsegšana, iespējams pat daļēji zem Otrajā Pasaules karā sagrauto namu pagraba grīdas līmeņa.

Arheoloģiskās izpētes darbus veic Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) noteiktā firma "Arhitektoniskās izpētes Grupa". Arheoloģiskās izpētes darbus kontrolē VKPAI.

Rīgas vēsturiskā centra (RVC) un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojums noteic, ka teritorijā starp Tirgoņu, Šķūņu un Rozena ielu ir jāatjauno apbūve, jo tā pastāvējusi kopš Rīgas pilsētas pirmsākumiem. Atjaunojot apbūvi Tirgoņu ielā 1 un 3, tiks atjaunots arī Doma laukuma vēsturiskais plānojums, kāds tas bija pirms Otrā pasaules kara.

"Jāatzīst, ka Tirgoņu, Šķūņu, Zirgu un Rozēna ielas satekpunkts nav pabeigta Rīgas pilsēttelpas vieta. Doma laukumā bijušās apbūves atjaunošana nav loģiska, bet augšminēto ielu krustojumā daļēja apbūves atjaunošana ir vēlama - tai jābūt prestiža konkursa rezultātā iegūtai visaugstākās kvalitātes arhitektūrai, kas respektē esošo publisko ārtelpu un skatu punktus uz Doma baznīcu," pastāstīja Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe.

"Šajā teritorijā apbūve ir ne tikai pieļaujama, bet pat nepieciešama - to atzīst daudzi arhitektūras eksperti. Nav arī pareizi atjaunot vēsturisko apbūvi tā, kā bija agrāk. Katram laikam ir savs pienesums. Jautājums ir tikai par to, cik korekti tiek ievērota saskaņa ar apkārtējām ēkām un pilsētvidi," norādīja RVC saglabāšanas un attīstības padomes priekšsēdētājs Jānis Krastiņš.

"Uz viesnīcu kā labāko risinājumu mums norādīja daudzi eksperti. Turklāt pirmajā un pēdējā stāvā mēs varētu ierīkot plašai publikai pieejamas telpas," norādījis Sviķis.

SIA "Doma investīcijas" ir Latvijas uzņēmums, kurš izveidots, lai atjaunotu apbūvi Tirgoņu ielā 1 un 3. Kompānija nekustamos īpašumus Tirgoņu ielā 1, 3, 5 un 7 iegādājās 2004.gada janvārī, un kopš tā laika veikusi vērienīgu teritorijas vēsturisko izpēti, informēja uzņēmuma pārstāvis.

Jau ziņots, ka pagājušā gada martā, pieņemot Rīgas vēsturiskā centra (RVC) saglabāšanas un attīstības plāna otro redakciju, domes deputāti nolēma, ka tas jāmaina un jāaizliedz apbūve Līvu laukumā un skvērā pie Doma laukuma.

Ņemot vērā aizliegumu apbūvēt skvēru pie Doma laukuma, SIA "Doma investīcijas", kas bija paredzējusi būvēt viesnīcu, draudēja no Rīgas domes piedzīt 6,7 miljonu latu zaudējumus.

Tomēr šī gada 7.februārī domes akceptētā RVC saglabāšanas un attīstības plāna trešā redakcija paredz apbūvi Līvu laukumā un skvērā pie Doma laukuma.

RVC saglabāšanas un attīstības plāna trešajā redakcijā teikts, ka laukumus nepieciešams "labiekārtot", veidot jaunu apbūvi Līvu laukumā gar Kaļķu ielu un skvērā pie Doma laukuma, kur atrodas alus dārzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!