Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrā uzsākta resoriskā pārbaude, ņemot vērā Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) lūgumu ierosināt kriminālprocesu par Iekšlietu ministrijas (IeM) amatpersonu bezdarbību saistībā ar kritisko stāvokli Ventspils policijas ēkās.

Ģenerālprokuratūra informē, lai gan sākotnēji NPA savu iesniegumu iesniedza Ģenerālprokuratūrai, tas tika pārsūtīts jautājuma izlemšanai uz Kurzemes tiesas apgabala prokuratūru.

NPA priekšsēdētājs Armands Augustāns iepriekš informēja, ka NPA jau vairakkārt vērsusies gan pie iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP), gan arī pie Valsts darba inspekcijas (VDI) vadības par darba drošības risku iespējamiem pārkāpumiem Valsts policijas pakļautās iestādēs, kā arī pašvaldības policijas iestādēs. Tomēr nekādas aktivitātes VDI neesot izrādījusi, aizbildinoties, ka policijas iestādes nav pakļautas VDI kontrolei vai ar nespēju ilgstoši tikties ar atbildīgām IeM amatpersonām.

Sakarā ar Ventspils pilsētas un rajona Policijas pārvaldes katastrofālo ēkas, kas atrodas Ventspilī, Kuldīgas ielā 2 un 4, stāvokli, kas reāli apdraud ne tikai darbinieku, bet arī apmeklētāju un aizturēto personu veselību un dzīvību, NPA uzskata, ka VDI būtu steidzami jāveic pārbaudes un jāsniedz atzinums, vai Ventspils policijas darbiniekiem ir tiesības strādāt šajās bīstamajās ēkās. Ja tas ir nepieciešams, VDI var sasaukt speciālu komisiju un izlemt šo jautājumu, uzskata NPA.

Savukārt Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC) policijas darbinieku un apmeklētāju drošības garantēšanai būtu jāpieprasa no atbildīgām institūcijām neatliekama pasākumu veikšana, kamēr nav notikusi traģēdija.

Novilcināšana nav pieļaujama, un tā būtu uzskatāma par noziedzīgu bezdarbību un bezatbildību, par ko ģenerālprokuroram vajadzētu ierosināt kriminālprocesu un saukt pie atbildības valsts amatpersonas, kas ilgstoši nepilda savus dienesta pienākumus, pakļaujot briesmām cilvēku veselību un dzīvību, norādīja Augustāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!