Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nosūtījis krimināllietu par rakstu "Žīdi valda pasauli" žurnālā "Kapitāls" prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret bijušo galveno redaktoru Gunti Rozenbergu.
Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā likumu par presi un masu informācijas līdzekļiem, kur noteikts, ka nedrīkst publicēt informāciju, kas propagandē rasu vai nacionālo naidu. Šajā pašā likumā noteikts, ka atbildīgs par izdevuma saturu ir galvenais redaktors.

Tādēļ SAB uzskata, ka kriminālvajāšana jāuzsāk tikai pret Rozenbergu, nevis pret raksta autoru vai kādām citām personām, informēja SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis.

Rozenbergs pagaidām vēl nebija gatavs komentēt šādu SAB lēmumu.

SAB ierosināja krimināllietu minētā raksta dēļ, jo uzskatīja, ka tajā saskatāmas krimināllikuma 78.pantā paredzētā nozieguma - nacionālās un rasu tiesību pārkāpšanas - pazīmes.

Ja tiek pierādīta vaina šajā noziegumā, draud brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām. Ja šo darbību izdarījis uzņēmuma vai organizācijas atbildīgs darbinieks, soda ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!