Foto: Shutterstock

Vasarā saslimstībai ar Covid-19 mazinoties, tomēr tagad atkal kļūstot aktuālākai, nākas pieķert sevi pie domas, kur tad šobrīd var veikt Covid-19 testu un kā tam pieteikties, ja rodas tāda nepieciešamība? Nacionālajā veselības dienestā (NVD) un Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) norāda, ka aktuālā informācija ir atrodama šo iestāžu mājaslapās un šobrīd spēkā ir maijā veiktā testēšanas algoritma redakcija.

Kā norādīts SPKC mājaslapā, valsts apmaksātie polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testi tiks veikti tikai pēc ārsta norīkojuma gadījumos, kad ir paaugstināts risks vai testa rezultāts ietekmē ārstēšanas gaitu (senioriem, pirms operācijām vai hospitalizācijas, veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem). Tāpat saglabājas iespēja iedzīvotājiem veikt pašu apmaksātus PĶR testus.

Savukārt skrīninga testu veikšana, lai laikus novērstu lielus saslimstības uzliesmojumus, saglabāsies ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs, ieslodzījumu vietās un speciālajās izglītības iestādēs.

SPKC atgādina – ja ir saslimšanas simptomi un līdz Covid-19 testēšanai ir jāgaida, ieteicams palikt mājās un ierobežot kontaktus ar citiem, neiet uz sabiedriskām vietām, neapmeklēt pasākumus. Ja iespējams, uz testu jādodas ar personīgo auto un jālieto sejas maska.

Kur pieteikties

Testu iespējams veikt tikai ar iepriekšēju pierakstu, tāpēc ir vairākas iespējas, kur pieteikties – vai nu zvanot uz centralizēto pieteikšanās tālruni, vai laboratorijai individuāli. Tāpat iespējams pieteikties arī elektroniski.

Pacientiem, kuriem ir pārvietošanās traucējumi vai nav iespēja nokļūt līdz Covid-19 analīžu paraugu paņemšanas punktam, NVD sadarbībā ar laboratorijām nodrošina iespēju Covid-19 analīžu parauga paņemšanu personas dzīvesvietā. Ārstniecības iestāde, izrakstot nosūtījumu portālā "e-veselība", brīvajā laukā nosūtītājam veic piezīmi – "Parauga paņemšanai nepieciešama mājas vizīte".

Pēc nosūtījuma izrakstīšanās pacients var pieteikt mājas vizīti vienā no šīm laboratorijām, kas nodrošina Covid-19 parauga paņemšanu pacienta dzīvesvietā:

  1. SIA "Centrālā laboratorija", zvanot uz zvanu centra tālruni 67334433;
  2. SIA "Dziedniecība", zvanot pa tālruni 29331616 (150 km attālumā no Rīgas robežas);
  3. SIA "Sendito", zvanot pa tālruni 26434339 (Rīga, Mārupe, Olaine, Jelgava, Jūrmala, Piņķi).

Ja tests jāgaida vairākas dienas

Ja esi pieteicies testam, tam ir kāds iemesls – kontakts ar saslimušu kolēģi, draugu vai radinieku, parādījušies kādi saslimšanas simptomi u.tml., tāpēc:

  • gaidot testu, paliec mājas un ierobežo kontaktus ar citiem;
  • neej uz sabiedriskām vietām un neapmeklē pasākumus;
  • ja iespējams, dodies uz testu ar personīgo auto, lieto sejas masku;
  • sagaidi testa rezultātu;
  • ja tests ir pozitīvs, sazinies ar ģimenes ārstu par turpmāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!