Socioloģiskos pētījumus par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) pēc eiropropagandas vadības grupas pasūtījuma veic SIA "Inmind", kura reģistrēta šā gada martā kādā Jelgavas privātmājā, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
Pazīstamākie Latvijas sociologi par šo firmu iepriekš neko nav dzirdējuši.

Arī ārlietu speciālisti laikrakstam pauduši bažas par nepazīstamās firmas izvēli - pēdējās dienās pirms 20.septembra referenduma datus par Latvijas iedzīvotāju attieksmi gribēs uzzināt daudzās oficiālās institūcijās visā pasaulē, tomēr tiem, kuru darba kvalitāte ir atkarīga no šiem datiem, nav pārliecības par to precizitāti.

Valdības apstiprinātās eiropropagandas vadības grupas vadītāja Ramona Umblija NRA apstiprināja, ka cenu aptaujā par socioloģisko pētījumu veikšanu uzvarējusi SIA "Inmind".

Izpētot "Lursoft" datus, atklājās, ka šī firma reģistrēta Jelgavā, Romas ielā 24. Firma reģistrēta šā gada 4. martā - brīdī, kad pēc valdības darba grupas nodibināšanas tika meklēti eiropropagandas kampaņas konkrēto uzdevumu īstenotāji. Firmas direktore un tās vienīgā īpašniece ir 1967.gadā dzimusī Iluta Skrūzkalne.

Laikraksta pārstāvji pārliecinājās, ka firma reģistrācijas adrese atrodas kādā privātmājā Jelgavas nomalē.

Ar mājas saimniekiem NRA satikties neizdevās, arī kaimiņmājā neko par firmu "Inmind" noskaidrot neizdevās.

Umblija laikrakstu informēja par to, ka "par socioloģiskās firmas izvēli darba grupā atbildīgā bija valsts iepirkuma konsultante Māra Rūtentāle".

Rūtentāle laikrakstam skaidroja, ka firmas birojs patiesībā atrodas Rīgā, Citadeles ielā 2. Tur atbildīgā amatpersona esot Jānis Skrūzkalns. Savukārt "Lursoft" dati liecina, ka šajā adresē reģistrētas 63 firmas.

Skrūzkalns skaidroja, ka viņa firma aptaujā uzvarējusi tāpēc, ka viņu piedāvātā cena bijusi viszemākā. Pēc viņa teiktā, firma galvenokārt specializējas uz mārketinga pētījumiem un līdz tam veikusi pasūtījumus firmām "Latvijas balzams" un "Hanza līzings".

SIA "Immind" nepazīst arī Latvijā pazīstamāko socioloģisko pētījumu firmu - SKDS un "Latvijas fakti" pārstāvji, savukārt v aldības darba grupas loceklis Ivars Austers, kurš piedalījās firmas atlases komisijā, vaicāts, vai pirms firmas atlases viņa rīcībā bija informācija par firmu SIA "Inmind" un kur tā reģistrēta, laikrakstam teica - "mums par šo firmu bija zināms, un informācija bija okay". Viņš norādīja, ka firmas darba produkts ir "precīzs un ērti saprotams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!