Saeimai un valdībai būs jāizšķiras par nepieciešamību ieviest abonentmaksu sabiedrisko raidorganizāciju finansēšanai, kas nodrošinātu raidorganizāciju neatkarību. Par to stāsta laikraksts "Diena".

Plānots, ka Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) priekšsēdis Ojārs Rubenis nākamnedēļ Saeimai un valdībai iesniegs NRTVP izstrādāto abonentmaksu projektu. Tiek lēsts, ka no vienas ģimenes mēnesī varētu iekasēt aptuveni vienu latu.

Iesniedzamais abonentmaksu projekts balstīts uz NRTVP pagājušajā pavasarī izstrādāto un paredz, ka vienai ģimenei mēnesī varētu būt jāmaksā Ls 0,80-1. «Vēl nevar runāt par konkrētiem skaitļiem, taču domāju, ka sabiedrisko raidorganizāciju abonentmaksa nevarētu būt lielāka par gāzes abonentmaksu,» "Dienai" sacīja NRTVP priekšsēdētāja vietnieks Baldūrs Apinis.

Viņš uzskata, ka efektīva abonentmaksu iekasēšana varētu būt tikai tad, kad sabiedrība sapratīs, cik nozīmīgi ir finansiāli neatkarīgi sabiedriskie masu mediji. Ieviešot abonentmaksas, Latvijas radio un Latvijas televīzijā (LTV) varētu ne tikai mazināties reklāmu daudzums, bet šīs raidorganizācijas kļūtu finansiāli neatkarīgas no politiķiem, kas lemj par valsts budžeta sadalījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!