Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Inesi Vaideri (TB/LNNK-UEN) uztrauc informācijas trūkums par ārzemēs strādājošiem Latvijas iedzīvotājiem un viņa uzskata, ka nepieciešama steidzama darbaspēka aizplūšanas analīze.
Vaideres palīgs Jānis Aizsanieks informēja, ka Vaidere vērsusies pie ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa, lūdzot sniegt informāciju par Latvijas iedzīvotājiem, kas devušies strādāt uz citām ES valstīm. Deputāte lūdz arī izvērtēt, kā šī migrācija ietekmē Latvijas ekonomiku un kādas ir Ekonomikas ministrijas ieceres šīs ietekmes iespējamo negatīvo seku mazināšanai.

Ministrija savā atbildē norādījusi, ka pašreiz valsts pārvaldes institūciju rīcībā nav informācijas par ārvalstīs strādājošo Latvijas iedzīvotāju skaitu, nav veikta arī analīze par iedzīvotāju aizplūšanas ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

Vaidere norāda, ka “tā ir nepieņemama situācija”. Viņasprāt, Latvijai ir jābūt ieinteresētai darbaspēka neaizplūšanā uz ārvalstīm.

“Ekonomikas ministrija ir iekļuvusi apburtajā lokā secinot, ka, lai iedzīvotāji izvelētos strādāt Latvijā, ir nepieciešams valsts labklājības pieaugums. Bet lai panāktu ekonomikas attīstību, ir vajadzīgs kvalificēts darbaspēks. Taču ministrijai nav pat pamatinformācijas par darbaspēka aizplūšanas apjomiem. Šāda analīze ir steidzami nepieciešama, lai labklājības pieauguma veicināšana būtu iespējama,” norāda Vaidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!