Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Mums ir jābūt daudz vairāk cilvēkiem, kuri prot apieties ar ieročiem," jo tas ir "arī atturēšanas, Krievijas atturēšanas jautājums", ceturtdien Latvijas Televīzijā (LTV) sacīja Valsts prezidents Egils Levits, vērtējot trešdien Saeimā pieņemto Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumu.

"Tad šī lielvalsts zinās, ka mēs esam šeit spējīgāki un stiprāk," teica prezidents, uzsverot, ka Latvijai ir nozīmīga aizsardzības spēju stiprināšana.

Otrs nozīmīgs uzdevums ir patriotisma mācība, kas ir paredzēta arī VAD, proti, ka pilsonis pilda savu pienākumu aizstāvēt valsti, ja tas nepieciešams, bet daļu savas dzīves – 11 mēnešus –, velta valstij.

Prezidents sacīja, ka ir svarīgi ir ievirzīt šo nostāju, ka cilvēki ir lepni veltīt sevi valstij.

"Mēs atrodamies ļoti grūtā situācijā, es teiktu, ka tā ir tā grūtākā situācija kopš valsts atjaunošanas. Mums ir agresīvs kaimiņš, kurš ir gatavs uzbrukt visiem tiem, kur nespēj vai negrib sevi aizsargāt. Tas, ka mēs esam NATO, tas mūs sargā," viņš uzsvēra.

Pēc Levita teiktā, arī NATO iekšpusē, Latvijā, mums jābūt ļoti aktīviem un jāpārliecina sabiedrotie par tūlītēju visu iespējamo militāro palīdzību Ukrainai, kurai šobrīd "ir ne tikai jānoturas, bet arī jāuzvar", un jāstiprina NATO kopumā, jo sevišķi NATO Austrumu flangs, tostarp palielinot NATO militāros izdevumus.

Jau rakstīts, ka Saeima trešdien, 5. aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma VAD likumu, kas paredz pirmo 18 gadus vecumu sasniegušo jauniešu iesaukumu šā gada vasarā. Likums tika pieņemts ar 68 balsīm "par" un 11 partijas "Stabilitātei" balsīm "pret".

Nebalsoja pieci sēdē klātesošie partijas "Latvija pirmajā vietā" deputāti - Oļegs Burovs, Kristaps Krištopans, Vilis Krištopans, Linda Liepiņa un Ramona Petraviča.

Likuma mērķis ir nodrošināt Latvijas pilsoņu sagatavošanu valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai, kā arī stiprināt valsts un sabiedrības noturību un reaģēšanas spējas kā daļu no visaptverošas valsts aizsardzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!