Vairāku Rīgas domes frakciju deputāti nav apmierināti ar mēra Aivara Aksenoka (JL) darbu, tomēr pirms Saeimas vēlēšanām nevēlas mainīt domes priekšsēdētāju.
Rīgas domes koalīcijas pārstāvjiem steidzami nepieciešama nopietna saruna, lai risinātu problēmas, viedokli pauda Ivars Gaters (JL). Jau ziņots, ka Gateru neoficiāli uzskata par iespējamo mēra kandidātu, kurš varētu nomainīt Aksenoku.

Aksenoka viedokli aģentūrai neizdevās uzzināt, jo viņš devies nedēļu ilgā atvaļinājumā.

Partijas "Jaunais laiks" pašvaldības frakcijas vadītājs Olafs Pulks sacīja, ka koalīcija neesot apdraudēta. Viņš šaubās, ka kāda no frakcijām vēlētos mainīt domes priekšsēdētāju, jo cita labējā koalīcija domē nav iespējama.

Krastiņš skaidroja, ka diezin vai koalīcijas partneru sarunas varētu ko mainīt domē, jo Aksenoks vairāk nekā gadu neizrāda pretimnākšanu koalīcijas partneriem.

TP frakcijas priekšsēdētājs pauda, ka ne visai koleģiālais domes darbs traucē paātrināt attīstību, piemēram, satiksmes jomā, pilsētas attīstības plāna pieņemšanā, pašvaldības īpašuma pārvaldīšanā. Tas lielā mērā atkarīgs no domes vadītāja īpašībām, sacīja Krastiņš.

"Vienmēr esmu domājis, ka Aksenoks nav piemērots domes priekšsēdētāja amatam, bet, kad tas bija jāievēlē, nebija citas izvēles," teica Krastiņš un piebilda, ka ne tikai Gaters, bet arī citi JL deputāti būtu daudz piemērotāki mēra amatam nekā Aksenoks, piemēram, Baiba Brigmane, Laura Bulmane, Olafs Pulks.

Krastiņš pauda prieku, ka JL redz nepieciešamību risināt problēmas, tomēr sacīja, ka līdz šim koalīcijas partneru sarunas nav bijušas rezultatīvas.

Vicemērs un partijas "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (TB/LNNK) frakcijas vadītājs Jānis Birks sacīja, ka sarunas par domes vadības darba uzlabošanu ir vajadzīgas, tomēr, pirms nomainīt Aksenoku, būtu nepieciešams Gatera redzējums - programma, kā uzlabot pašvaldības darbu. Nepieciešams, lai JL piekristu mainīt domes priekšsēdētāju.

Birks atzina, ka ir problēmas pašvaldības darbā - dome netiek līdzi valsts ekonomiskajai attīstībai. Vadītājam būtu vajadzīgs "spēcīgāks mugurkauls" un spēja nebaidīties no kļūdām. Esot gan arī pozitīvas iezīmes pašvaldības vadības darbā, tomēr vairāki būtiski lēmumi tiek pieņemti gausi. Piemēram, joprojām nav rasts risinājums, kā nojaukt Rīgas Tehniskās universitātes laboratoriju korpusus, kuri bojā vecpilsētas ainavu.

Latvijas Pirmās partijas (LPP) pašvaldības frakcijas vadītājs Jānis Zaržeckis uzskata, ka uz sarunām JL pagaidām LPP nav aicinājis.

JL var pārmest, ka, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, piedēvē sev arī citu partiju pārstāvju nopelnus. Piemēram, pat Rīgas domes mājaslapā minēti JL paveiktie darbi, bet piemirsts, ka lēmumu pieņemšanā piedalījušies arī citu frakciju pārstāvji, sacīja Zaržeckis un norādīja, ka pašvaldības koalīcijā būtu iespējamas pārmaiņas.

Opozīcijā esošās Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs pastāstīja, ka domes darbs nesokas jau ilgi.

Dinevičs norādīja, ka kavēta svarīgu lēmumu pieņemšana, piemēram, par "RSK apdrošināšanas AS" privatizāciju, par denacionalizēto īrnieku jautājumu un par privatizācijas problēmām pilsētā. Domes sēdes notiek neregulāri - izlaistas divas trīs nedēļas. Tādēļ viņš saprotot TP satraukumu un uzskata, ka koalīciju apdraud pozīcijas partijas.

LSDSP nepiedalīšoties parakstu vākšanā par Aksenoka nomaiņu, ja to nerosināšot koalīcijas partijas, sacīja frakcijas priekšsēdētājs.

Deputātu frakcijas "Jaunais centrs" priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs uzskata, ka koalīcija ir "mazspējīga un darbojas mākslīgi", tādēļ tā apdraudēta. Viņaprāt, Aksenoks darījis maz, lai no 60 deputātiem izveidotu saskanīgu domi. Viņš norādīja, ka neregulāri notiek domes un komiteju sēdes.

"Svarīgi jautājumi tiek risināti lēni, jo visu laiku notiek strīdi un Aksenokam pat, šķiet, ir hobijs rakstīt sūdzības Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam," sacīja Dolgopolovs.

Apvienības "Dzimtene" frakcijas vadītājs Viktors Kalnbērzs pastāstīja, ka Aksenoka darbs domes priekšsēdētāja amatā vērtējams viduvēji un nav rezultātu, tādēļ koalīcija apdraudēta.

"Daži deputāti nav apmierināti paši ar sevi - esmu dzirdējis arī JL deputātu negatīvas atsauksmes par Aksenoka darbu," sacīja Kalnbērzs, lai gan uzskata, ka pirms Saeimas vēlēšanām nomainīt mēru nebūtu lietderīgi, jo būtu "politiska piegarša" un TP censtos pierādīt, ka JL nespēj pildīt pārvaldes uzdevumus. Tomēr domnieks norādīja, ka domes priekšsēdētāja amatam vairāk piemērots ir gan Gaters, gan citi JL deputāti.

Apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcijas vadītāja Natālija Jolkina uzskata, ka domes koalīcija nav apdraudēta, turklāt nomainīt Aksenoku pirms Saeimas vēlēšanām nebūtu vēlams.

Jau ziņots, ka TP deputāti laikrakstam "Diena" neoficiāli pauda, ka pēc Jāņiem varētu nomainīt pašreizējo Rīgas mēru ar Gateru.

Gateram esot "intuitīva sajūta", ka šobrīd koalīcijas partneri savā starpā nerunā. Pēc viņa domām, šādi domes darbs "uz priekšu neies". Domnieks uzskata, ka pašvaldības deputātiem turpmāk vajadzētu strādāt ar "lieliem lēmumiem par lielām lietām". Viņš, piemēram, minēja Dienvidu tilta celtniecību, taču aicināja kolēģus strādāt arī ar citām nopietnām lietām, nevis domes darbu pavadīt, darot mazas, ikdienišķas lietas.

Sociologs Arnis Katiņš TV24 pauda viedokli, ka TP mainīs koalīciju pēc iespējas drīzāk, jo vēlas sabiedrībai parādīt, ka pašreizējais pilsētas mērs un viņa pārstāvētā partija neprot strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!