Foto: DELFI
Vairāki iedzīvotāji, kuri mitinās Latvijas austrumu robežas tuvumā, ir gatavi uz īsu laiku par samaksu izmitināt patvēruma meklētājus savās mājās vai saimniecības ēkās, eksperimentā atklājis TV3 raidījums "Bez Tabu".

Žurnālists, uzdodoties par cilvēku kontrabandistu, devies pie viensētu īpašniekiem un centies pierunāt viņus savās mājās uz vienu nakti izmitināt piecus vjetnamiešus, kuri drīz it kā šķērsos robežu.

Šādam darījumam piekrita četri no septiņiem raidījuma uzrunātajiem viensētu īpašniekiem.

"Šāda parādība ir ļoti aktuāla. Robežsardze ikdienā konstatē ļoti daudz gadījumu, kad personas tiek nelikumīgi pārvietotas pāri valsts robežai, un tiek nodrošināta arī šo personu nelikumīga uzturēšanās arī īslaicīgi Latvijas Republikā. Šī ir pēdējā laika aktuāla parādība," raidījumam pastāstīja Valsts robežsardzes kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Oskars Mileika, piebilstot, ka robežsardzes darbinieki ikdienā identificē personas, kuras izmitina patvēruma meklētājus.

Pirmās viensētas īpašniece sākotnēji nevēlējās izmitināt vjetnamiešus un pastāstīja, ka robežsargi regulāri dodas apgaitās, talkā ņemot arī dienesta suņus. Tiesa gan piedāvātie 50 eiro lika kundzei pārdomāt, un pēc sarunas ar vīru viņa piekrita uzņemt patvēruma meklētājus un izmitināt viņus kaimiņa šķūnī. "Lai viņi pārnakšņo, kaut četras stundas naktī. Naktī atnāks un aizies. Varam ielaist kaimiņu šķūnī. Attaisīsim [kaimiņu šķūni]. Tas ir nieks!" dzirdams kā sieviete saka savam vīram.

Viens no raidījuma uzrunātajiem pierobežas iedzīvotājiem par šo "pakalpojumu" prasījis 100 eiro, taču pārējie piekrituši vjetnamiešus izmitināt, saņemot 50 eiro lielu "atlīdzību".

"Šāda uzturēšana nav ilglaicīga, tā ir īslaicīga. Tiek uzturētas pārsvarā vai nu pamestās savrupmājās, kur kaut kādu brīdi jau nedzīvo cilvēki, vai arī pamestās saimniecības ēkās, bieži vien tiek slēptas arī apvidū," norādīja Mileika.

Saskaņā ar Mileikas pausto, Krimināllikumā par šādu pārkāpumu paredzētais sods – 3 gadi cietumā un mantas konfiskācija. Savukārt par nelikumīgu personu pārvietošanu draud brīvības atņemšana līdz diviem gadiem, bet, ja nelikumīgi pārvietotas vairāk nekā piecas personas un tas darīts organizētā grupā, pārkāpējiem draud brīvības atņemšana līdz septiņiem gadiem, kā arī mantas konfiskācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!