Vairākām kompensējamo medikamentu sarakstā esošām zālēm samazināta valsts finansētā daļa, informēja Zāļu cenu valsts aģentūras pārstāve Līga Supe.
Kompensējamo zāļu sarakstā 2008.gadam kopumā ir 1068 medikamenti un 146 medicīniskās ierīces. 715 medikamenti iekļauti A sarakstā, kur zāles grupētas "references grupās", un 353 medikamenti iekļauti B sarakstā, kurā iekļautās zāles nav aizvietojamas ar citām.

Saraksts papildināts ar 86 jauniem medikamentiem, tajā skaitā vairākiem lētākiem analogiem - ģenēriskiem jeb patentbrīviem medikamentiem, kas kopumā vairākās nozīmīgās zāļu grupās ļaus samazināt valsts izmaksas zāļu kompensācijai līdz pat 65%.

Zāļu cenu valsts aģentūra, veicot ekspertīzi zāļu iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā, zāļu cenu izvērtē saistībā ar zāļu terapeitisko efektivitāti, veic zāļu cenu salīdzinājumu ar citām līdzvērtīgas efektivitātes zāļu cenām, kā arī salīdzina ražotāja piedāvāto cenu Latvijā ar cenām citās valstīs, informēja Supe.

Kopumā zāļu iegādes kompensācijai 2008.gadam piešķirti 60,9 miljoni latu.

Nākamgad, salīdzinot ar 2007.gadu, kompensējamiem medikamentiem nav paredzēts papildu finansējums, līdz ar to kompensējamo zāļu sarakstā nav veiktas izmaiņas, kam būtu nepieciešams papildu finansējums.

Izvērtēšanas rezultātā Zāļu cenu valsts aģentūra valsts kompensēto zāļu cenas uz 2008.gadu samazinājusi 30 zāļu vispārīgiem nosaukumiem, tajā skaitā atsevišķiem insulīna preparātiem no 3% līdz 9%.

Atsevišķiem medikamentiem, pamatā Latvijā ražotām zālēm, cenas palielinātas ražošanas izmaksu pieauguma dēļ, kā arī veiktas references cenu izmaiņas gadījumos, kad lētākās zāles pēc ražotāja lūguma no saraksta svītrotas.

Sarakstā veiktas vairākas pozitīvas izmaiņas, lai samazinātu pacientu līdzmaksājuma daļu, - 32 zāļu nosaukumiem A sarakstā, kas nav references medikamenti, pēc zāļu ražotāju iniciatīvas samazinātas cenas no 5% līdz 60%, norādīja aģentūras pārstāve.

Supe norādīja, ka kopumā zāļu cenu samazināšanas dēļ gūtais ietaupījums pārsniedz cenu paaugstināšanai nepieciešamo finansējumu, prognozējot finanšu līdzekļu ietaupījumu zāļu iegādes kompensācijas sistēmā aptuveni 500 000 latu apmērā, kas ierobežota finansējuma apstākļos ļaus ārstiem izrakstīt lētākas zāles, tajā pašā laikā nodrošinot zāļu iegādes kompensāciju plašākam pacientu skaitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!