No piektdienas veikalu plauktos vairs nedrīkst atrasties etiķa esence.

To nosaka grozījumi šo jomu regulējošajos Ministru Kabineta noteikumos par pārtikas piesārņojumu un prasībām kodīgas ķīmiskās vielas saturošas pārtikas iepakojumam un marķējumam, ka, sākot ar šī gada 1.janvāri, mazumtirdzniecībā nedrīkst izplatīt etiķskābes šķīdumu, kurā etiķskābes saturs ir lielāks par desmit masas procentiem.

Lai pārliecinātos, ka tirdzniecības uzņēmumi ievēro šo prasību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veiks pastiprinātas pārbaudes un gadījumos, kad etiķa esence tomēr veikalu plauktos atradīsies, uzdos izņemt to no tirdzniecības.

Kā iepriekš skaidroja Veselības ministrija, samazinot koncentrētas etiķskābes pieejamību iedzīvotājiem, tiks novērsta nejaušu nelaimes gadījumu iespējamība, kad kļūdas dēļ etiķskābe tiek iedzerta.

Saindēšanās un iekšējo orgānu apdegumu sekas, iedzerot koncentrētu etiķskābi, rada neatgriezeniskus iekšējo orgānu bojājumus un invaliditāti mūža garumā. Laika posmā no 2000.gada līdz 2008.gada jūnijam pēc etiķskābes iedzeršanas slimnīcās ārstējušies 255 pieaugušie un vairāk nekā 42 bērni.

Starptautiskā pieredze liecina, ka augstas koncentrācijas etiķskābes izmantošana sadzīvē pilnībā aizstājama ar vājākas koncentrācijas etiķskābi vai citiem, mazāk bīstamiem produktiem. Savukārt augstas koncentrācijas pārtikas etiķskābi būs atļauts izmantot kā pārtikas piedevu profesionālajā lietošanā - pārtikas uzņēmumos pārtikas produktu ražošanas tehnoloģisko procesu nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!