Foto: stock.xchng
Vakar slēgtie "Maxima" un "Rimi" lielveikali Rīgā šodien pēc būvinženieru slēdziena, ka ēkas ir drošas, atsākuši darbu, ziņo to pārstāvji.

"“Wenden Baltika” piederošais tirdzniecības centrs Deglava ielā 110, kurā atrodas arī veikals "Rimi", ir drošs, un šo ēku drīkst ekspluatēt, atzinis Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas valdes loceklis, sertificēts būvinženieris, "Būvniecības konsultants" vadītājs Egils Morītis, kā arī
"AI Engeneering" valdes loceklis Ivans Kirilovs, kuram ir
sertifikāts ēku tehniskajā apsekošanā
," raksta "Rimi" pārstāvis Didzis Kirstuks.

Arī 'Maxima Latvija' saņēmusi oficiālu neatkarīgu ekspertu – būvinženieru slēdzienu, ka tirdzniecības centra 'Sahara' ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī un konstatētā deformācijas šuve nerada nekādu iespaidu uz konstrukciju nestspēju un ēkas ekspluatācijas drošumu, medijiem izsūtītā vēstulē ziņo 'Maxima Latvija' pārstāvis Jānis Beseris.

Viņš vēsta, ka ēkas apskates tehnisko atzinumu ir izsniegusi 'AI Engeneering', kas ir sertificēta būvinženieru kompānija. Ņemot vērā ekspertu slēdzienu, sestdien darbs 'Maxima X' telpās ir atsākts.

Jau ziņots, ka apsekojot Rīgas sabiedriskās būves, divās no tām, "Rimi" veikalā A. Deglava ielā un "Maxima" veikalā Lubānas ielā ir konstatēti konstrukciju nestspējas apdraudējumi un plaisas.

"Rimi" piektdienas vakarā slēdza savu veikalu Deglava ielā 110 SIA "Wenden Baltika" piederošajā tirdzniecības centrā līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai.

Klientu un darbinieku drošības dēļ uz laiku tika slēgts arī veikals "Maxima", kurš atrodas tirdzniecības centrā "Sahara", portālam "Delfi" apstiprināja "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Rīgas pilsētas būvvalde konstatēja iespējamu konstrukciju nestspējas apdraudējumu tirdzniecības centrā "Sahara". Beseris sacīja, ka uz notikuma vietu ir nosūtīti "Maxima" būvniecības eksperti.

Būvvalde ir konstatējusi, ka tirdzniecības centra "Sahara" Rīgā, Lubānas ielā 117, kurā atrodas lielveikals "Maxima", nesošajās konstrukcijās visos tā stāvos ir novērojama caurejoša plaisa, kuras platums vietām sasniedz 2-3 centimetrus.

Būvvalde ir informējusi minētā tirdzniecības centra īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties apsekot tirdzniecības centra nesošo konstrukcijas, lai noskaidrotu plaisu rašanās iemeslus un to iespējamo ietekmi uz ēkas noturību un drošību.

Tāpat būvvalde ir konstatējusi, ka vizuāli ir novērojama lielveikala "Rimi" Rīgā, Augusta Deglava ielā 110, jumta konstrukciju (siju) izliece, vietām novērojami jumta ieseguma bojājumi (korozija), kā arī plaisas lielveikala ārsienās.

Būvvalde ir informējusi minētā lielveikala īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties īstenot lielveikala ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu tās konstrukciju noturību un drošību.

Būvvaldei nav piešķirtas tiesības apturēt ēku ekspluatāciju. Par ēku ekspluatācijas pieļaujamību un cilvēku drošu uzturēšanos tajās atbild minēto ēku īpašnieki. Tādējādi pirms apmeklētāju ielaišanas ēkās to īpašniekiem jānovērtē ēku tehniskais stāvoklis un jāapzinās visi ar drošību saistītie riski, norāda pašvaldība.

Pēc Rīgas domes priekšsēdētāja uzdevuma, uz šo brīdi Rīgas pilsētas Būvvalde ir īstenojusi dokumentācijas un vizuālo pārbaudi 61 veikalā "Maxima", 14 būvuzņēmuma SIA "Re&Re" objektos, 58 veikalos "Rimi/Supernetto", 48 sabiedriski nozīmīgās ēkās, kam būvatļaujas bija izsniegtas 2013.gadā, 61 sabiedriski nozīmīgā ēkā, kam būvatļaujas tika izsniegtas 2012.gadā.

Sešos objektos būvdarbi ir tikuši apturēti, no tiem 2 objektos ir novērsti konstatētie trūkumi un būvdarbi ir atsākti. Savukārt 5 objektos ir konstatēta patvaļīga ekspluatācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!