Valdība otrdien akceptēja likumprojektu par pievienošanos ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Kioto protokolam, uzzināja valdības Komunikāciju departamentā.
Likumprojekts paredz ratificēt ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Kioto protokolu, kas vērsts uz izmešu samazināšanu laika posmā no 2008. līdz 2012.gadam, kā arī nosaka galvenos politikas un pasākumu virzienus, to realizāciju un kontroli.

Protokols nosaka Latvijai tādas pašas saistības kā pārējām Baltijas valstīm un Eiropas Savienībai (ES) - individuāli vai kopīgi ar citu valsti panākt, lai antropogēnie ogļskābās gāzes, metāna, slāpekļa oksīda, vairāku fluoru saturošo savienojumu izmeši laika posmā no 2008. līdz 2012.gadam būtu par 8% zemāki nekā 1990.gada izmešu līmenis.

Turklāt valstīm katru gadu līgumslēdzēju pušu konferencei jāsniedz pārskats par siltumnīcas efekta gāzu izmešiem un ogļskābās gāzes piesaisti un reizi trijos gados jāsagatavo nacionālais ziņojums, kurā jādod informācija arī par Konvencijas saistību īstenošanas labā veiktiem un iecerētiem politikas pasākumiem, jādod to vērtējums un jāveic prognoze siltumnīcas efekta gāzu piesārņojumam nākotnē. Konvencijas ieviešanu kontrolēs ANO ekspertu grupas.

Likumprojekts palīdz veidot likumīgu pamatu starptautiskā līguma normu izpildei, kā arī izslēgt un precizēt novecojušas, ES nosacījumiem neatbilstošas normas, lai novērstu dublēšanos un pretrunas ar citiem likumiem.

Latvija piedalās globālo klimata pārmaiņu samazināšanas procesā un līdz ar daudzām citām pasaules valstīm 1992.gada jūnijā Riodežaneiro ANO konferencē par vidi un attīstību parakstījusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām. Par konvencijas dalībvalsti Latvija kļuva 1995.gada martā, uzņemoties pildīt vairākas starptautiskās saistības. Konvencijas mērķis ir sasniegt siltumnīcas efekta gāzu koncentrācijas stabilizāciju atmosfērā tādā līmenī, kas novērstu bīstamu iejaukšanos klimata sistēmā.

ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām Kioto protokols izstrādāts no 1995.gada līdz 1997. gadam. Protokolu pieņēma konvencijas līgumslēdzēju pušu trešajā sesijā Kioto, un Latvijas valdības deleģētais pārstāvis to parakstīja 1998.gada 14. decembrī. Kioto protokolu nepieciešams ratificēt pirms ANO Pasaules sanāksmes par ilgtspējīgu attīstību, kas notiks šā gada augustā Johannesburgā. Protokolā paredzēto prasību izpildi koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!