Foto: DELFI
Ministru kabinets otrdien atbalstīja asas diskusijas izraisījušo Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) reorganizāciju, kas paredz nodot ārstniecību infektoloģijas jomā daudzprofilu Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai (RAKUS) un izveidot jaunu iestādi - Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Atbildīgā Veselības ministrija (VM) skaidro, ka divos ārējos auditos atzīts, ka sabiedrības veselības funkcijas ir sadrumstalotas starp vairākām iestādēm, kas var apdraudēt šo funkciju īstenošanu. Tāpat norādīts uz disproporciju starp neinfekciju un infekciju slimību uzraudzību – lielāka uzmanība tiek pievērsta infekciju slimību uzraudzībai.

Lai risinātu konstatētās problēmas, LIC ar infekciju slimību ārstniecību saistītie uzdevumi būs jānodod Rīgā esošajai daudzprofilu slimnīcai – RAKUS. Savukārt LIC uzdevumi epidemioloģiskās drošības jomā un citi pa vairākām iestādēm sadrumstalotie pārvaldes uzdevumi sabiedrības veselības jomā jācentralizē vienā iestādē – jaunveidojamajā SPKC.

Reorganizācijas mērķis ir nodalīt ārstniecību no valsts pārvaldes funkcijām, nodot ārstniecību infektoloģijas jomā daudzprofilu slimnīcai, centralizēt sabiedrības veselības pārvaldes uzdevumus, kas šobrīd ir vairāku iestāžu paspārnē. Tāpat plānots novērst netipisku pārvaldes uzdevumu realizēšanu iestādēs, kā arī nodrošināt valstiski svarīgas funkcijas – slimību profilakses - mērķtiecīgu īstenošanu, skaidro VM.


Valdības atbalstītais rīkojuma projekts paredz līdz 2012.gada 1.aprīlim reorganizēt LIC un līdz 2012.gada 1.aprīlim izveidot SPKC, kas būs veselības ministra padotībā. Rīkojuma projekts paredz arī saglabāt visus LIC pārvaldes uzdevumus un pakalpojumus, nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītos pārvaldes uzdevumus RAKUS, bet LIC pārvaldes uzdevumus sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā – SPKC. Tā rezultātā LIC juridiski beigs pastāvēt.

Pret iecerēto LIC valdības sēdē iebilda centra darbinieku pārstāve, aicinot valdību neatbalstīt Veselības ministrijas piedavāto LIC reorganizāciju. Savukārt atbalstošu viedokli par reorganizāciju valdības sēdē pauda Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, kurš līdzīgi kā Veselības ministrija norādīja uz salīdzinoši nelielo infekcijas slimību īpatsvaru kopējā slimību skaitā.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) preses brīfingā pirms valdības sēdes uzsvēra, ka jau pirms vairākiem gadiem bija plāns LIC iekļaut RAKUS, tāpat kā tas noticis ar Latvijas Onkoloģijas centru. LIC iekļaušana RAKUS ir turpinājums pirms vairākiem gadiem sāktajām pārmaiņām veselības sistēmā, akcentēja Circene.

Viņa uzsvēra, ka līdz ar LIC reorganizāciju infekciju epidemioloģisko uzraudzību plānots nodot jaunizveidotajam centram. Tā uzdevums būs arī "neinfekciju slimību epidemioloģiskā uzraudzība" un citi. Šādu slimību izplatība ir daudz lielāka nekā infekciju slimību, kuras veido vien 1,4% no visām saslimšanām. Visvairāk Latvijā izplatītas ir sirds slimības, kas pārsniedz pusi no visām saslimšanām Latvijā, skaidroja Circene.

Ministre uzsvēra, ka pēc LIC pievienošanas RAKUS cilvēki arī turpmāk varēs vērsties pēc medicīniskās palīdzības centrā. "Pacienti turpinās saņemt visu līdz šim pieejamo ambulatoro un stacionāro palīdzību LIC gan šogad, gan arī nākamgad," skaidroja ministre, piebilstot: bažas, ka LIC darbinieki varētu zaudēt darbu, ir nepamatotas.

Visiem patlaban LIC nodarbinātajiem - nedaudz vairāk kā 1000 cilvēku - ir piedāvāts turpināt darbu jaunajā centrā vai arī turpat LIC telpās, slēdzot darba līgumu ar RAKUS. Tālākā perspektīvā plānots ārstniecības pakalpojumus centralizēt RAKUS teritorijā, atzina ministre, gan norādot, ka pagaidām LIC "fiziskas" likvidēšanas plāni ir visai tāli un nav aktuāli.

Līdz ar LIC reorganizāciju plānots samzināt vidējo ārstēšanas ilgumu par 10% un arī pārskatīt ambulatoro apmeklējumu apmaksu. Tādejādi no nākamā gada būs iespējams ietaupīt 0,7 miljonus latu. Savukārt vēl 0,5 miljonu – 1 miljonu latu liels ietaupījums varētu būt pēc ārstēšanas atbalsta un administratīvo funkciju centralizēšanas, piebilda VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Viņš sacīja jaunizveidojamā centra izveide papildu resursus neprasīs. Nepieciešamos apmēram divus miljonus latu plānots rast, pārdalot Veselības inspekcijas (VI), Nacionālā veselības dienesta (NVD) un citu to iestāžu budžeta naudu, kuru funkcijas daļēji pārņems jaunais centrs. Tajā plānots nodarbināt 140 cilvēkus – tagadējos LIC, VI un NVD darbiniekus.

Jau vēstīts, ka pret VM iecerēto reorganizāciju asi iebilda LIC darbinieki, kuri otrdien pie Ministru kabineta rīkoja arī piketu. LIC kolektīvs uzskata, ka reorganizācija ir nepamatota, nedos finansiālu ieguvumu un sagraus labi izveidoto un satrptautiski augstu novērtēto infekcijas slimību apkarošanas sistēmu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!