Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto digitālās televīzijas attīstības koncepciju, kas paredz līdz 2011.gadam pilnībā pāriet uz ciparu televīzijas apraidi Latvijā.
Valdības atbalstītais digitālās televīzijas koncepcijas variants paredz ciparu televīzijas raidīšanu, izmantojot zemes ciparu televīzijas (DVB-T) formātu, ko attīsta VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC), bet ciparu televīzijas raidīšanu, izmantojot kabeļu televīzijas (DVB-C) formātu, ko attīsta privātās kapitālsabiedrības.

Tiek prognozēts, ka DVB-T standarta zemes ciparu televīzijas raidīšanas attīstībai kopumā, būs nepieciešami aptuveni 60 miljoni latu. Šajā summā ietilpst četru programmu bloku izplatīšanas tīklu, izbūves izmaksas 20-23 miljonu latu apjomā, tīklu drošības izmaksas aptuveni četru miljonu latu apmērā un MPEG-4 uztvērēju subsidēšanas izmaksas apmēram 30 miljonu latu apjomā.

SM norāda, ka dotās izmaksas izriet no nosacījuma, ka tiek izmantota esošā zemes televīzijas programmu izplatīšanas infrastruktūra. Ja šo nosacījumu neņem vērā, tad kopējās zemes ciparu televīzijas raidīšanas tīklu izmaksas var sadārdzināties par 20 – 30 miljoniem latu.

SM norāda, ka piedāvātā projekta infrastruktūras izbūves finansējums tiek akumulēts no VAS LVRTC uzkrātiem līdzekļiem, tāpēc nav nepieciešami papildus valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļi vai valsts garantijas projekta realizācijai.

LVRTC saņem dividendes no "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) kapitāla daļām (23%) un uz projekta realizācijas sākumu LVRTC rīcībā būs 15 miljoni latu, kurus varēs izmantot projekta īstenošanai.

SM uzskata, ka arī turpmāk galvenais projekta finansēšanas avots varētu būt dividendes no LMT kapitāla daļām.

SM pavisam bija izstrādājusi trīs digitālās televīzijas attīstības koncepcijas variantus. Otrs SM piedāvātais variants paredzēja ciparu televīzijas raidīšanu, izmantojot tikai zemes ciparu televīzijas (DVB-T) formātu, ko realizē LVRTC.

Savukārt trešais variants paredzēja, ka ciparu televīzijas raidīšanas attīstība notiek brīvā tirgus ietvaros. Šajā gadījumā zemes ciparu televīzijas (DVB-T) tehnoloģijai atbilstošās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības tiktu piešķirtas saskaņā ar Elektronisko sakaru likumā noteikto.

Valdības apstiprinātais ciparu televīzijas koncepcijas projekts paredz ciparu televīzijas raidīšanas attīstību četros posmos.

Pirmajā posmā no šī gada augusta līdz decembrim (01.08.2006.-31.12.2006.) valdībai būtu jāapstiprina koncepciju par zemes ciparu televīzijas raidīšanas attīstību, bet SM sadarbībā ar Nacionālo radio un televīzijas padomi., VAS "Elektronisko sakaru direkciju" un nozares speciālistiem, jāveido darba grupa juridisko un finansiālo jautājumu definēšanai, un jāizstrādā konkrēts zemes ciparu televīzijas raidīšanas attīstības realizācijas modelis un plāns.

Šajā posmā arī tiek izsludināts konkurss par kapitālsabiedrību tiesībām piedalīties projekta realizēšanā un līdz 2008.gadam tiek realizēta projekta daļa, kura paredz zemes ciparu televīzijas raidīšanu Rīgā un Rīgas rajonā, kā arī ciparu televīzijas signāla nodošanu citiem reģioniem, kuros ir iespēja izplatīt signālu izmantojot citus tehnoloģiskos risinājumus.

Ciparu televīzijas ieviešanas otrajā posmā no 2006.gada decembrim līdz 2008.gada janvārim paredzēts veikt tehnisko projektu izstrādi digitālās televīzijas ieviešanai Latvijas reģionos. Šajā projekta stadijā arī paredzēt pasūtīt tehniskās sistēmas ciparu televīzijas ieviešanai piecos lielākajos Latvijas reģionos. Tai pat laikā līdz 2008.gada 01.janvārim paredzēts pārtraukt analogo apraidi Rīgā un Rīgas rajonos.

Digitālās televīzijas ieviešanas trešajā posmā notiek pilnīga pāreja uz ciparu televīziju reģionos un no 2010.gada 1.janvāra visā valsts teritorijā tiek nodrošināta ciparu televīzijas apraide.

Savukārt ciparu televīzijas ieviešanas ceturtajā posmā līdz 2011.gada 1.janvārim tiek pabeigta pāreja uz ciparu televīzijas zemes apraidi un saskaņojot ar NRTP tiek pārtraukta analogā televīzijas apraide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!