Valdības locekļi vakar vienojušies no nākamā gada likvidēt speciālos budžetus, tos iekļaujot pamatbudžetā un saglabājot iepriekšējo gadu finansējuma apjomu.

Repše mierina – naudas pietiks

Ministru kabinets otrdien par šo ieceri vienojies konceptuāli, bet galīgo lēmumu plānots pieņemt dažu tuvāko nedēļu laikā.

Šī ierosme līdz šim izraisījusi koalīcijas partneru no Zaļo un zemnieku savienības un apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK iebildumus, jo šiem politiskajiem spēkiem radās bažas, vai šādi finansējumu nezaudēs Vides aizsardzības fonds un Latvijas Autoceļu fonds.

No vairāk nekā desmit šobrīd esošajiem speciālajiem budžetiem plānots saglabāt tikai valsts sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu.

Saskaņā ar valdībā akceptēto ieceri turpmākajos gados pamatbudžetā iekļauto speciālo budžetu finansējuma apjoms tiks noteikts ne mazāks kā iepriekšējā gadā. Līdzekļu sadalījumu un lēmuma pieņemšanas kārtību uzticēs noteikt attiecīgās nozares ministram.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka, atsakoties no speciālajiem budžetiem, tiktu nodrošināta iespēja nepieciešamības gadījumā resursus novirzīt dažādām prioritātēm. Pašreiz speciālo budžetu līdzekļus nav iespējams pārdalīt.

Iekļaujot speciālo budžetu izdevumus pamatbudžetā, būtu iespējams lemt par ministrijas izdevumu atbilstību tās prioritātēm kopumā, un valdībai būtu lielākas rīcības iespējas, lemjot par valsts kopējām prioritātēm, novēršot situācijas, kad valsts pamatbudžetam un speciālajam budžetam ir dažādas prioritātes, ir pārliecināta FM.

Likvidējot speciālos budžetus, tiktu panākta detalizētāka valsts budžeta līdzekļu uzskaite, jo speciālā budžeta līdzekļus pamatā plāno kā dotācijas uzņēmējsabiedrībām un tie tiek novirzīti vienā summā, uzskata Finanšu ministrija. Arī pārskatos speciālā budžeta izdevumu tiek atspoguļoti vienā summā, tādējādi netiek nodrošināts valsts budžeta izlietojuma caurspīdīgums.

Finanšu ministrija arī atzīmē, ka, atsakoties no speciālajiem budžetiem, tiktu īstenotas starptautisko finanšu institūciju - Pasaules Bankas un Starptautiskā valūtas fonda - rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!