Valdība otrdien skatīs nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumprojektu, kas paredz valstī ievedamos auto aplikt ar dabas resursu nodokli.
Pirms nedēļas valdība likumprojekta skatīšanu atlika, jo tieslietu ministrs Aivars Aksenoks norādīja, ka projektu Tieslietu ministrijai jāsaskaņo ar Satiksmes ministriju.

Likums nepieciešams, lai Latvija varētu pārņemt un ieviest Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kuras mērķis ir novērst atkritumu rašanos no lietota transporta un veicināt to detaļu savākšanu, otrreizēju izmantošanu un pārstrādi, lai aizsargātu vidi.

Auto aplikšana ar dabas resursu nodokli transportlīdzekļus sadārdzinās par aptuveni 22 latiem. Iegūtos līdzekļus ieskaitīs Vides aizsardzības fondam, kas konkursa kārtībā piešķirs subsīdijas par nolietota transportlīdzekļa pārstrādi. Nolietoto transportlīdzekli pārstrādei varēs nodot bez maksas.

Likums neattieksies uz antīkajiem automobiļiem.

Likumprojektu neatbalsta Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija.

Vides ministrijas apkopotā informācija liecina, ka Latvijā izmanto aptuveni 700 000 transportlīdzekļu, bet apmēram 300 000 transportlīdzekļu nevar uzskaitīt, jo tie nav izgājuši ikgadējo tehnisko apskati, taču nav arī noņemti no uzskaites. Nav zināms, vai šie transportlīdzekļi ir nolietoti vai arī pagaidām netiek izmantoti. Vidējais transportlīdzekļu vecums Latvijā ir 13 gadi.

Visas importētās automašīnas šobrīd tiek apliktas ar 18% pievienotās vērtības nodokli un akcīzes nodokli atkarībā no automašīnas vecuma. Reģistrējot automašīnu pirmo reizi Latvijā, kopējie maksājumi ir no 32,68 līdz 130,47 latiem atkarībā no automobiļa pilnas masas un auto vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!