Valdība otrdien neatbalstīja Saeimas prezidija ierosinājumu 4.maiju - Latvijas neatkarības deklarācijas pieņemšanas gadadienu - šogad noteikt par brīvdienu, jo šis jautājums nav saskaņots ar partijām un ministri iebilduši pret darba dienas pārcelšanu.
Andris Šķēle paskaidroja, ka valdība minēto datumu par svētku dienu varētu noteikt, pieņemot noteikumus Satversmes 81.panta kārtībā, taču ministri šādu lēmumu nav pieņēmuši, jo tas nav saskaņots ar partijām.

Tāpat lielākā daļa ministru bijuši pret darba dienas pārcelšanu uz svētdienu, 30.maiju, informēja Šķēle. Ministri ņēmuši vērā, ka cilvēkiem 4.maijā būs jāpiedalās oficiālos pasākumos.

Iepriekš šo ideju atbalstīja gan Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga, gan arī premjers Andris Šķēle, kurš tomēr norādīja, ka to vajadzētu noteikt par brīvdienu tikai šogad, nevis ieviest kalendārā kā pastāvīgu svinamo dienu.

Saeimas prezidijs šādu ierosinājumu izteica, jo šogad aprit desmit gadu kopš deklarācijas pieņemšanas, bet 4.maiju par pastāvīgu brīvdienu noteikt nav plānots. Šo jautājumu valdība skatīja 81. panta kārtībā, jo svinamo dienu sarakstu nosaka likums un vēl kādu svinamu brīvdienu var piešķirt tikai ar atsevišķu likumu.

Saeimas prezidija sekretāre Silvija Dreimane BNS otrdien nevarēja komentēt valdības lēmumu, jo nezināja tā motivāciju. Tomēr viņa norādīja, ka šai dienā Rīgā būs daudz svētku pasākumu, viesosies astoņu parlamentu spīkeri vai viņu vietnieki un gribētos, lai tauta vairāk izbauda svētku izjūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!