Valdība otrdien veica izmaiņas noteikumos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas kārtību preču piegādēm un pakalpojumiem ārvalstu pārstāvniecībām un ar tām saistītām personām, kā arī mainīja līdzšinējos noteikumus par akcīzes nodokļa un PVN atbrīvojuma sertifikāta apstiprināšanu.
Šīs izmaiņas izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) steidzamības kārtībā virzīja Finanšu ministrija, pavaddokumentos norādot, ka ASV vēstniecība Latvijā iesniegusi Ārlietu ministrijai (ĀM) notu saistībā ar vēstniecības jaunās ēkas būvniecību Rīgā.

ASV vēstniecība lūgusi rast iespēju lietot sertifikātu, kas ļautu iekšzemē iegādāties vēstniecības jaunās ēkas celtniecībai paredzētās preces un saņemt pakalpojumus, kuriem piemērota 0% PVN likme jau ar saimnieciskā 2009.gada sākumu. Tas saistīts ar ASV valdības piešķirtā finansējuma apgūšanu. Jauno vēstniecības ēku būvē ASV uzņēmums.

Neievērojot saimnieciskā gada sākumu, MK noteikumu projektos norādītajām personām, uz kurām attiecas normas par sertifikāta pielietošanu nekustamā īpašuma būvniecībai Latvijas teritorijā - šajā konkrētajā gadījumā - ASV vēstniecībai - radīsies sarežģījumi būvniecības finansēšanā un līdz ar to būvniecības gaitas traucējumi, jautājuma virzīšanu steidzamības kārtībā valdībai pamatojusi FM.

Ja minētie noteikumi tiktu pieņemti steidzamības kārtā un stātos spēkā 2009.gada janvārī, ASV uzņēmumam, iesniedzot pievienotās vērtības deklarāciju par 2009.gada janvāri, būtu tiesības ar 2009.gada sākumu piemērot ASV vēstniecībai sniegtajiem pakalpojumiem PVN 0% likmi.

Līdz ar to FM lūdza MK veikt izmaiņas noteikumos par kārtību, kādā PVN piemērojams preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti Latvijā vai citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī reģistrētajām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām un ar šīm pārstāvniecībām saistītajām personām, Eiropas Kopienas institūcijām, Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO), tās dalībvalstu bruņotajiem spēkiem un to sastāvā ietilpstošajām personām, un kārtībā, kādā atmaksājams akcīzes nodoklis par Latvijas Republikā iegādātajām akcīzes precēm.

Tāpat izskatīšanai steidzamības kārtībā tika virzīts noteikumu projekts par akcīzes nodokļa un PVN atbrīvojuma sertifikāta apstiprināšanu, kas papildināti ar normām, kas piešķir Latvijā reģistrētām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, kas Latvijas teritorijā ceļ nekustamo īpašumu oficiālām vajadzībām, tiesības lietot sertifikātu, lai iekšzemē iegādātos šī nekustamā īpašuma celtniecībai paredzētās preces un saņemtu pakalpojumus, kuriem piemērota PVN 0% likme.

Abi dokumenti izskatīšanai MK tika virzīti vienlaikus, lai nodrošinātu vienotu sertifikāta lietošanu iekšzemē veiktajiem darījumiem, norādījusi FM.

FM norādījusi, izmaiņas dod ar PVN apliekamām personām tiesības, pamatojoties uz Latvijas kompetento iestāžu apstiprinātu akcīzes nodokļa un PVN atbrīvojuma sertifikātu, piemērot 0% PVN likmi nekustamā īpašuma celtniecībai paredzētajām preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti Latvijas Republikā reģistrētajām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, ja šīs pārstāvniecības iekšzemē ceļ nekustamo īpašumu oficiālajām vajadzībām.

FM norādījusi, ka MK noteikumiem jāstājas spēka līdz šā gada 23.janvārim.

Jau ziņots, ka jaunās ASV vēstniecības ēkas būvlaukums Rīgā, Kalnciema ielā 160, svinīgā ceremonijā tika atklāts pērn maijā.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās gan toreizējais ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Larsons, gan Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), gan Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK).

Atklāšanas uzrunā vēstnieks Larsons uzsvēra pastāvīgās attiecības starp ASV un Latviju vairāk nekā 85 gadu garumā. Viņš sacīja, ka Latvija ir uzticama sabiedrotā ASV un ka nozīmīgās ASV investīcijas jaunas ēkas celtniecībā ir apliecinājums abpusējo attiecību stiprināšanai arī nākotnē.

Gan Riekstiņš, gan Birks uzsvēra vēstniecības ēkas projekta nozīmību. Rīgas mērs norādīja, ka vēstniecības jaunā ēka atradīsies stratēģiskā Rīgas vietā - starp lidostu un pilsētas centru.

Jaunās ASV vēstniecības ēkas celtniecība papildinās Latvijas budžetu par aptuveni 20 miljoniem dolāru (9 miljoniem latu), kā arī nodrošinās apmēram 400 darba vietas būvniecības laikā.

Jau ziņots, ka ASV jaunā vēstniecības ēka tiks celta uz pašvaldībai iepriekš piederējuša aptuveni četrus hektārus liela zemesgabala Kalnciema un Remtes ielas stūrī.

Jauno vēstniecības ēku plānots pabeigt 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!