Valdība otrdien apstiprināja pensiju izmaksu pilnā apmērā no 1.februāra, bet kopš vasaras ieturēto pensiju daļu atmaksu pensionāriem aprīlī. Vienlaikus valdība nolēma nosūtīt izskatīšanai Saeimā nodomu vēstuli starptautiskajiem aizdevējiem.

Valdība nosūtīs izvērtēšanai vienošanās dokumentu, lai deputāti dotu mandātu valdībai noslēgt līgumu ar aizdevējiem. Par to žurnālistus otrdien informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP).

Koalīcijas padome jau pirmdien nolēma, ka nākamnedēļ premjeram Valdim Dombrovskim (JL) par nodomu vēstuli aizdevējiem būs jāziņo Saeimai, un Saeima lems par pilnvarojumu valdībai vienošanos parakstīt.

Ņemot vērā ST spriedumu "pensiju lietā", kurā cita starpā norādīts, ka vienošanās par starptautisku aizdevumu ir sabiedrībai būtisks jautājums, par ko būtu jālemj Saeimai, iecerēts maksimāli ātri – jau nākamnedēļ - šo jautājumu izskatīt arī parlamentā. Premjers pauda pārliecību, ka parlaments nākamajā nedēļā atbalstīs valdības sagatavoto vienošanās dokumentu ar aizdevējiem.

Dombrovskis žurnālistiem skaidroja, ka Saeimas piešķirtais pilnvarojums dos Ministru prezidentam un finanšu ministram tiesības parakstīt memoranda trešo variantu ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tas no pirmajiem diviem variantiem atšķirsies ar to, ka līdz ar ST sprieduma "pensiju lietā" izpildi atļautais budžeta deficīta apjoms palielinās līdz 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr iepriekšējās vienošanās paredzēja 7,5%.

Pārējie nosacījumi, tostarp arī attiecībā uz nodokļu politiku, paliek nemainīgi, norādīja premjers. Viņš uzsvēra, ka arī jūtīgais jautājums par PVN likmes paaugstināšanu jaunajā vienošanās dokumentā iekļauts iespējamības formā, proti, jaunajā memoranda variantā būs rakstīts, ka PVN likmes palielināšana ir "iespējama". To paredzēja arī vienošanās otrais variants, kamēr pirmajā, vairs neaktuālajā variantā, bija rakstīts, ka, sākot ar šo gadu, PVN likme pieaugs.

Premjers atzina, ka līdz ar ST sprieduma izpildi palielinās konsolidējamās summas apjoms nākamo divu gadu budžetos. Ja līdz šim bija pieļauts, ka 2011. un 2012 gadā kopumā būs jākonsolidē 700 – 800 miljoni latu, tad līdz ar ST sprieduma izpildi konsolidējamā summa pieaugs līdz 800 – 900 miljoniem latu. Starpība 100 miljonu latu apmērā rodas "pensiju lietas" sprieduma izpildes dēļ.

Premjers pauda pārliecību, ka Saeima atbalstīs pilnvaru piešķiršanu Ministru prezidentam un finanšu ministram, kas nepieciešamas jaunā memoranda varianta izpildei. Tostarp atbalsts ir gaidāms arī no valdībā visvairāk pārstāvētās Tautas partijas, kas līdz šim nereti ir bijusi valdības iekšējā opozīcijā jautājumos par vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Dombrovskis norādīja, ka valdības sēdē esot bijusi vienprātība, ka Saeimai pilnvaru palielināšana un līdz ar to ST sprieduma izpilde šādā veidā būtu jāatbalsta.

Valdības vadītājs arī uzsvēra – ja Saeima ierosinājumu noraidīs, tad tam būs ļoti negatīvas sekas finanšu tirgos un Latviju sagaidīs jaunas, smagas sarunas ar aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija, analizējot ST spriedumu "pensiju lietā", secināja, ka, lai gan vairāki spēkā esošie normatīvie akti ļauj valdībai un finanšu ministram slēgt vienošanās par starptautiskajiem aizņēmumiem, tomēr likumos būtu jānosaka, kā Saeima akceptē aizdevējiem dotos politiskos solījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!